Telefon neden ısınır, Telefonun ısınması nasıl önlenir ?

Telefonların en önemli sorunlarından biri olan aşırı ısınma sorununa karşı uygulayabileceğiniz çözümler.

Cihazınızda aşırı ısınma sorunu başgösterdiyse telefon neden ısınır, aşırı ısınma telefona nasıl zarar verir ve telefonun ısınması nasıl önlenir yazımızda bulabilirsiniz.

Telefonlar şarj ederken, oyun oynarken yada yüksek işlemci dücü gerektiren uygulamalar çalıştırıken aşırı ısınırlar, bu son derece normaldir.

Telefonun donmasına ve hatta bazı durumlarda çalışmayı durdurma gibi sorunlar ile gündeme gelmesine neden olan telefon ısınma sorunu kullanıcıların en çok şikayet ettikleri sorunlar arasında gösterilmekte. Sorunu çözebilmek içinse öncelikle ısınma sorunun neden kaynaklandığını da bilmemiz gerekiyor.

Öncelikle Telefon neden ısınır bakalım.

Telefon neden ısınır?

Akıllı bir cep telefonunun kullanım sırasında bir miktar ısınması gayet normal bir durumdur. Her elektronik cihazın kullanımı sırasında bir noktaya kadar ısınması kabul edilebilir olsa da cep telefonunuzun sürekli olarak aşırı ısınması kesinlikle normal değildir. Fakat bu, cep telefonunuzun sürekli sıcak olmasının ya da elinizi yakacak kadar ısınmasının normal olduğunu göstermez. Eğer telefonunuz zarar görecek derecede ısınıp endişelenmenize neden oluyorsa bu durumun sebebini bulmanız için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz.

Akıllı cep telefonunuzun neden ısındığını tespit etmeniz, çözüm için size önemli ipuçları verebilir. Bu nedenle önce aşağıdaki sebepleri inceleyerek, telefonunuzun neden ısındığını bulmalısınız:

Batarya sorunları : Telefonunuz ısınmaya başladığında eğer bataryanın olduğu arka tarafın daha sıcak olduğunu hissediyorsanız, aşırı ısınan cep telefonunuz değil, pil olabilir. Arızalı bir pilin değiştirilmesi, ısınma sorunu olan telefonun tamirinden çok daha az maliyetle yapılabilir. Telefonunuzun bataryası çıkarılabilir bir batarya ise çıkararak şeklinin bozulmuş ya da şişmiş olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Şarj cihazı sorunları : Telefonunuzun şarja taktığınız şarj kısmı ısınıyorsa ya da sadece şarjdayken ısınıyorsa, şarj cihazının kendisi ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda telefonunuza uygun orijinal başka bir şarj cihazı ile şarj etmeyi deneyin. Eğer ısınma sorunu devam etmiyorsa bir önceki şarj cihazınızdan vazgeçmenin zamanı gelmiş demektir.

Telefon sorunları : Telefonun arka kısmı ısınıyor fakat tam olarak bataryanın olduğu yer değilse, telefonda bir sorun olma ihtimali yüksektir.

Telefonunun kulağınıza denk gelen hoparlör kısmı ısınıyorsa; bu durum rahatsız edici olmaktan ziyade endişe verici bir durumdur. Bu gibi bir sorun ile karşılaştıysanız cihazınızın muhtemelen donanımsal bir sorunu olabilir.

Bir diğer ısınma da telefonun ekranının aşırı sıcak olmasıdır. Dokunmatik ya da görüntülü ekran aşırı ısınıyorsa, yine sorunun telefondan kaynaklandığını düşünerek aşağıdaki tavsiyelere bir göz atmalısınız.

Telefonda çok fazla uygulama çalıştırılması : Bir cep telefonundaki uygulamave yazılımlar, zamanla birikir ve telefonu zorlamaya başlar. Eğer telefonunuz beklenmedik bir şekilde sıcak olmaya başladıysa, arka planda çalışan uygulamaları ve işlemleri durdurabilir ve kullanmadığınız uygulamaların bir kısmını silebilirsiniz. Ayrıca telefonu ara sıra kapatıp açmak da bazı uygulamaları açar açmaz çalıştırmayacağı için faydalı olabilir.

Uzun süreli film izleme yada oyun oynama: Uzun süre film izlemeni ya da bazı oyunları oynamanız telefonunuzun ısınmasına sebep olabilir. Bu nedenle telefonunuzun özelliklerine uygun işlemleri uygun bir süre içinde yapmanızda fayda var.

Uygulama kaynaklı sorunlar: Birçok uygulama veri bağlantısı gerektirirken, bazıları başka kaynaklara da ihtiyaç duyabilir. Bazı oyunlarda telefonunuz sadece uygulamayı çalıştırmakla kalmaz aynı zamanda Facebook arkadaş listesine erişim gibi ek kaynaklara ulaşmaya çalışır. Telefonunuzun ısınma problemi bu sebepten kaynaklanıyorsa, kullanmadığınız sürede kapatmanız size yardımcı olacaktır.

Telefonun hava almaması: Akıllı cep telefonlarının en çok ısındığı mevsim genellikle yazdır. Her akıllı telefonun soğuyabilmesi, bir nevi nefes alabilmesi için biraz havalandırılmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle cebinizden sık sık çıkarabilir, en sağlıklı yöntem olarak çantanızda ya da koruyucu bir kılıfta taşıyabilirsiniz.

Kılıflar akıllı telefonlar için genellikle önemli bir yatırımdır. Telefonunuzu en iyi şekilde korumaya veya düşme ve kazalara karşı hasar görmemesine yardımcı olurlar. Ancak kullandığınız kılıfın telefonun hava almasına engel olmadığından emin olmalısınız. Bunun için telefonunuzu bir süre kılıfsız kullanarak ısınıp ısınmayacağını gözlemleyebilirsiniz.

Telefon neden ısınır açıkladıktan sonra şimdi de ısınmanın telefona vereceği zararlardan bahsedelim.

Telefonun ısınmasının zararları

Isınan her elektronik parçanın ömrü azalır. Telefonda bir elektronik kart ve küçük çip entegrelerden oluşur. İşlemci, ram, ekran kartı, dahili bellek bunların hepsi birer entegredir. Isınmaya bağlı olarak zaman zaman kendilerini çok ısındıklarında korumaya alırlar ve telefonu kapatmaya zorlarlar, fakat ısınmalar entegrelerin ömürlerini de kısaltır. Zaman içinde süregelen nedenlerden bazı fonksiyonlarını yerine getiremezler.

Telefon neden ısınır yazımıza devam edelim.

Telefonun ısınması nasıl önlenir ?

Telefonun ısınmasını engellemek için aşağıdaki önerilerimize dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

  • Isınmaya Yol Açabilecek Uygulamalardan Kurtulun

Akıllı telefonların ısınma problemine genellikle neden olan şeylerden bir tanesi indirmiş olduğunuz uygulamalardır. Bazı uygulamaların çalışma şekli veya güncel olmaması sebebiyle telefonunuzu aşırı ısınmaya zorlayabilir. Eğer telefonunuz son zamanlarda çok ısınmaya başladıysa telefonunuzu öncelikle Güvenli mod kısmında çalıştırın bu durumda telefonunuz eski haline dönüyorsa son indirdiğiniz uygulama veya uygulamaları kaldırın.

Telefonu güvenli modda açmak için genellikle Kapat seçeneğinin üstüne basılı tuttuğunuzda Güvenli modda başlat diye bir seçenek geliyor. Çıkma için ise tekrar aç kapat yapmanız yeterli oluyor.

  • Arka Planda Çalışan Uygulamaları Temizleyin

Bu dediğim işlemi yapmanız için çok bir çaba harcamanız gerekmiyor. Battery Booster isimli uygulamayı indirip çalıştırmanız yeterlidir.

Telefon neden ısınır, Telefonun ısınması nasıl önlenir ?

[appbox googleplay imoblife.batterybooster]

Telefonunuzun batarya kullanımını, ısısını vs. detaylı bir şekilde gözlemleyebildiğimiz bu uygulama aynı zaman da arka planda çalışan tüm uygulamaları ve işlemleri sonlandırarak, telefonunuzun ısınma sorununa yardımcı olacaktır.

Ayrıca telefonunuz şarj olma konumunda ise telefonunuzu kullanmayınız. Zaten bataryaya bir enerji akışı olduğu için ısınma meydana gelecek birde siz üstüne yük bindirirseniz daha fazla ısınacaktır.

Telefon neden ısınır yazımıza devam edelim.

  • Doğrudan Güneş Işığından Kaçının

Akıllı telefonunuzu güneş ışığıyla doğrudan temastan uzak tutmaktan kaçının. Bunu yaptığınızda, akıllı telefonun normal işleme gücüne dönecektir.

  • Yüksek Boyutlu Uygulamaları Gerekmediği Taktirde Kullanmayın

Ağır uygulamalar ve oyunlar grafiklerle birlikte daha fazla işlemci gücü tüketir; onları sürekli olarak kullanmak cihazınızın ısınmasına sebep olabilir. Bu uygulamalar arka planda çalışmaya devam eder ve işlemci gücüne etki eder. Sürekli aşırı güç ve işleme gücü aşırı ısınmaya neden olur. Bunun üstesinden gelmek için, Greenify gibi uygulamalarını, bilmeyenler için kullanabilirsiniz; Greenify, tüm arka plan uygulamalarınızı kış uykusuna yatıran ve bunları manuel olarak açmadığınız sürece tekrar çalışmasına izin vermeyen bir uyku modu uygulamasıdır.

Telefon neden ısınır yazımıza devam edelim.

  • Uçak Modunu Kullanın!

Uçak modunu kullanmak, akıllı telefonunuzu soğutmanın en basit yoludur. Telefonu, özellikle gece boyunca kullanmıyorsanız, uçak moduna geçin veya kapatın. Uçak moduna geçiş yaparak, pilinize tasarruf sağlayabilirsiniz.

  • Ekran Parlaklığını Ayarlayın

Telefonunuzdaki ekran parlaklığını en yükseğe aldığınızda pil etkilenir.  Parlaklığı artırmak yerine bir parlama ekranı kullanın. Bu tür ekran, ne kadar parlak olursa olsun, akıllı telefonunuzu güneş ışığında bile kullanmanızı sağlayacaktır. Dahası, ekranın parlaklığını otomatik modda tutmak da iyi bir seçenektir.

Telefon neden ısınır, telefonun ısınması nasıl önlenir yazımız sona erdi.

Şebeke bulunamadı, çekim gücü çok düşük, mobil internet bağlanmıyor gibi şebeke sorunları yaşıyorsanız telefonun çekim gücünü arttırmak için bazı yapabileceğiniz şeyler var.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu