Yeni Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır ? Yeni kimlik kartı için gerekli belgeler nelerdir ? Yeni kimlik kartı fiyatı nedir ? Yeni kimlik kartları ne zaman dağıtılacak ?

2017 yılı itibarıyla mevcut nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan, hem güvenlik hem de kullanılabilirlik tarafında önemli yenilikler getiren yeni çipli TC kimlik kartları için başvuru günü geldi. Başvuru zamanının gelmesiyle vatandaşın aklında birçok soru işareti oluştu haliyle.

Kimlik kartı başvurusunun nasıl yapılacağından başvuru için hangi belgelerin isteneceğine, kimlik kartları fiyatından geçerlilik süresine pek çok sorunun yanıtı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü E-kimlik sayfasında mevcut ancak bunları daha anlaşılabilir olması açısından tek yazıda toplayacağız.

Yeni Kimlik Kartı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu için gerekli belgeler;

1 – Nüfus cüzdanı yada nüfus cüzdanı yerine geçen uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi .

2 – Bir adet son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf. Yeni kimlik kartı fotoğrafı için fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gerekmekte.

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu yurt içinde Genel Müdürlük web sayfası üzerinden veya Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alarak veya randevusuz nüfus müdürlüklerine; yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabiliyor. İnternet üzerinden başvuru aşaması takip edilebiliyor.

Yeni kimlik kartı randevusu almak için buraya tıklayabilirsiniz ; https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Yeni Kimlik Kartları Fiyatı Nedir ?

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL olduğu resmileşti.

Yeni Kimlik Kartları Ne Zaman Dağıtılacak?

Geçerlilik süresi 10 yıl olacak olan diğer deyişle 10 yılda bir yenilenmesi gereken yeni çipli kimlik kartlarının ne zaman dağıtılacağı konusunda net bir bilgi olmamakla birlikte 3 – 4 sene içerisinde tüm vatandaşların TC kimlik kartlarına kavuşacağı söyleniyor.

Yeni Kimlik Kartlarının Özellikleri Nelerdir ?

Yeni T.C. Kimlik kartı kullanıcıların en çok merak ettiği özellikler aşağıda liselenmiştir. Madde madde tüm özellikleri okuyabilirsiniz..

1 – T.C. Kimlik Kartı, taklit edilemez olmakla beraber, tahrip ya da tahrif edildiğinde tespit edilmesine imkan veren görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerine sahiptir.

2 – T.C Kimlik Kartı, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretilmiş olan kart gövdesine sahiptir.

3 – T.C. Kimlik Kartı, vatandaşın rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına olanak verecek şekilde, kimlik kartları için belirlenen uluslarası standartlara uygun olacak şekilde, standart bir akıllı kart boyutlarındadır.

4 – T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesine imkan verir ve bu bilgilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini ve değiştirilmesini olanaksız hale getirir.

5 – T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin önyüzünde ve arkayüzünde bulundurması ile kolay, hızlı ve güvenli görsel kullanım sağlamaktadır.

6 – T.C. Kimlik Kartı, kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerin kullanımı sırasında, vatandaşlar için kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır.

7 – T.C. Kimlik Kartı, standart bir akıllı kartın sunduğu bütün güvenlik özelliklerini desteklemektedir. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacaktır.

8 – T.C. Kimlik Kartı, sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştirir.

9 – T.C. Kimlik Kartı, ilk olarak sağlık ve sosyal güvenlik kurumu uygulamalarında kullanılmaktadır. Vatandaşların, provizyon işlemleri sırasında nüfus cüzdanları yerine T.C. Kimlik Kartlarını kullanması suretiyle, muayene kayıtları açılacaktır. Muayene sonucunda elektronik olarak girilen reçetelerin, yine T.C. Kimlik Kartı kullanılarak eczanelerden temin edilmesi sağlanacaktır.

.:: e-Devlet Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu