IP Sertifikası Nedir ?

IP Sertifikası nedir ? IP Sertifikası Neyi Ölçekler ?IP Sertifikasından Ne Anlaşılır ? Suya ve Toza Dayanıklı Telefonlar hangileridir?

Birçok akıllı telefon modelinin IP sertifikası bulunmakta. Farklı sayılardan oluşan ve farklı özelliklere sahip olan IP Sertifikası Nedir ? IP sertifikasının derecelendirilmesi nasıl yapılıyor?

Piyasaya sürülen ilk akıllı telefon modelleri son derece dayanıksızdı ve bozulmaya yatkınlardı. Seneler içerisinde değişen bu durum, bugün akıllı telefonların metrelerce derinlikte bile su geçirmemesine kadar ilerledi.

Akıllı telefon üreticileri artık cihazlarını tanıtırken cihazın ne kadar dayanıklı olduğunu göstermek için “suya ve toza dayanıklı” şeklinde cümleler kuruyor, cihazın dayanıklılık seviyesini göstermek için IP sertifikasından bahsediyorlar.

Peki herhangi bir cihazın ne kadar dayanıklı olduğunu IP sertifikasından anlayabilmemiz mümkün mü? Bu sertifika ne tür cihazlara veriliyor ve neyin dayanıklılığını temsil ediyor? IP sertifikasının numaraları ne anlama geliyor?

IP Sertifikası nedir ?

IP sertifikası, genellikle akıllı telefonların (diğer elektronik cihazlar için de kullanılıyor) sıvılara, toza ve kuma (veya küçük parçacıklı başka bir şeye) olan dayanıklılığını göstermek amacıyla kullanılır.

IP Sertifikası ne işe yarar ?

IP kodu bir tür ölçeklemedir. IP Sertifikası cihazınızın toza ve suya karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir.

Bu nedenle her türlü akıllı telefon IP sertifikasına sahip olabilir, hatta hiçbir şekilde suya veya toza karşı dayanıklılığı olmayanlar bile. Sertifika, IP Koruma Derecesi kapsamında puanlanan cihazın dayanıklılığını gösterir. Bundan ötürü ölçeklendirme sonucundan “IP sertifikası” olarak bahsedilir.

IP ifadesinden sonra yer alan sayılardan ilki toza, ikincisi ise suya karşı dayanıklılığı ifade eder. Yani IP68 dediğimizde 6 rakamı toza karşı dayanıklılığı, 8 rakamı ise suya karşı dayanıklılığı işaret eder.

IP Sertifikası neyi ölçer?

Bir cihaza ait olan IP sertifikasında yer alan sayılar, cihazın sadece suya, toza ve kuma olan dayanıklılığını değil, aynı zamanda dış darbelere ve elektrik akımına karşı olan dayanıklılığının da göstergesidir.

IP Sertifikasından ne anlaşılır ?

Akıllı telefonların IP sertifikalarında genelde iki haneli sayı yer alır.

IP ifadesinden sonra yer alan sayılardan ilki toza, ikincisi ise suya karşı dayanıklılığı ifade eder. Yani IP68 dediğimizde 6 rakamı toza karşı dayanıklılığı, 8 rakamı ise suya karşı dayanıklılığı işaret eder.

İlk numara, cihazın toz gibi katı parçacıklara nasıl sızdırıldığına işaret eder; Alabileceğiniz en yüksek değer ‘6’ toplam koruma demektir. İkinci basamak su korumak içindir ve en çok göreceğiniz en iyi şey ‘8’ olup orijinal IEC standardı 60529’dur (6K ve 9K bunun bir parçası değildir).

IP Koruma Sınıfları

İşte parça ve su için tam liste:

Toza karşı dayanıklılık üzerine derecelendirme tablosu

  • IP 0X – Koruma yok.
  • IP 1X – 50 mm, vücudun herhangi bir geniş yüzeyi, örneğin bir elin arka yüzü. 50 mm’den Büyük Cisimler Cihaza Giremez
  • IP 2X– 12,5 mm, parmak veya benzeri nesneler. 12,5 mm’den Büyük Cisimler Cihaza Giremez
  • IP 3X– 2,5 mm, aletler, kalın teller vs.2,5 mm’den Büyük Cisimler Cihaza Giremez
  • IP 4X– 1 mm, tellerin çoğu, ince vidalar, büyük karıncalar vb.1 mm’den Büyük Cisimler Cihaza Giremez
  • IP 5X– Toz korumalı, toz girişi tamamen engellenmemiştir.
  • IP 6X– Toz geçirmez, toz girişi yok; Temasa karşı tamamen koruma. Vakum uygulanmalıdır. Hava akışına bağlı olarak 8 saatlik test süresi.

Suya karşı dayanıklılık üzerine derecelendirme tablosu

  • IP X0 – Koruma yok.
  • IP X1 – Damlayan suyun zararlı etkisi yoktur. Dik Düşen Su Damlası Zarar Vermez
  • IP X2 – Dikey damlayan suyun muhafazası 15° eğimli olduğunda hiçbir zararlı etkiye sahip olmayacaktır.  Cihaza 0 – 15 Derece ile Düşen Su Damlası Zarar Vermez
  • IP X3– Su dikeyden 60° ‘ye kadar herhangi bir açıda sprey olarak düşer.Cihaza 0 – 60 Derece ile Düşen Su Damlası Zarar Vermez
  • IP X4– Muhafazaya herhangi bir yönden sıçramış su.Cihaza Herhangi Bir Yönden Sıçrayan Su Zarar Vermez
  • IP X5– Bir yuvadan (6.3 mm) herhangi bir yönden muhafaza içine su öngörülmüştür.Cihaza Herhangi Bir Yönden Fışkırtılan Su Zarar Vermez
  • IP X6– Su güçlü jetlerde (12.5 mm meme) herhangi bir yönden yansıtılır.Cihaza Herhangi Bir Yönden Yüksek Akış Hızı ile Fışkırtılan Su Zarar Vermez.
  • IP X7– Daldırma, 30 dakikaya kadar 1m derinliğe kadar.Belirtilen Sıcaklık ve Basınçtaki Suya Yarım Saate Kadar Dayanıklı
  • IP X8– Daldırma, 1m veya daha fazla derinlik (kesin ayrıntılar değişir).Belirtilen Sıcaklık ve Basınçtaki Suya Sürekli Daldırmaya Dayanıklı
  • IP X9– Güçlü yüksek sıcaklıklı su püskürtme uçları.
Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu