Az Işıklı Ortamda Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Bu yazımızda fotoğraf meraklıları için karanlık yada az ışıklı ortamda fotoğraf çekimi nasıl yapılmalıdır, düşük ışıkta çekim teknikleri nelerdir ele alacağız.

Düşük ışıklı ortamlarda daha kaliteli fotoğraf çekebilmek için DSLR makinenizin M (Manuel) modda olması gerekmektedir.

DSLR, aynasız veya gelişmiş kompakt fotoğraf makinelerinin manuel ayarları, düşük ışıklı ortamlarda başka türlü kolaylıkla elde edemeyeceğiniz net, ayrıntılı çekimler sunar.

Az Işıklı Ortamda Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılmalıdır?

IOS Ayarını Yükseltin

Düşük ışıkta ve karanlık ortamlarda yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri ISO’yu yükseltmektir hiç şüphesiz. “Işk hassasiyeti” olarak tarif edebileceğimiz bu değer fotoğraf makinelerinin marka ve modeline göre farklı farklı aralıklarda olabilmektedir.

Bu yüzdendir ki düşük ışıkta çekim yapmayı seviyorsanız yüksek ISO değeri sunan makineleri tercih etmelisiniz. Bu ayarı yükselttikçe sensör yüzeyi ışığa daha fazla duyarlı olacağı için karanlık bir ortamda dahi olsak sanki gün ışımışcasına sonuçlar alabilmeniz mümkündür. Bu büyük kolaylığın elbette bir bedeli olacak. ISO değerini artırdıkça fotoğraflarınızda gren denilen kumlanmaların olacağını ve hassasiyet arttığı için en küçük el titremesinin dahi fotoğrafta hissedilebileceğini unutmamak gerekiyor.

Diyaframı Açın

Objektiften giren ışık miktarını belirleyen diyaframların bir diğer adıyla f değerini olabildiğince açmayı, diğer bir ifadeyle en küçük sayısal değere getirerek (Ör: 2.8) daha aydınlık bir fotoğraf deneyimi yakalayabilirsiniz. Gece çekimi meraklılarının lens seçimlerinde 1.8 veya 2.8 f değeri olan modelleri tercih etmeleri daha mantıklı olacaktır.

Poz Süresini Arttırın

Herkesin anlayabileceği şekilde bir fotoğrafın oluşum sürecini yeniden kısaca özetlemek bilgilerimizi tazelemek adına iyi olacaktır. Fotoğraf makinemizin deklanşörüne bastığımızda görüntü sensörü önündeki perde hızla açılır kapanır ve kadrajımız sensör yüzeyinde dijital bir iz oluşturur. Enstantane ayarımız bize perdenin açılıp kapanma hızını kontrol etme imkanı sunar.

Perde ne kadar hızlı açılıp kapanırsa yakalanan görüntü o denli anlık olur. (Koşan insanlar, hızla giden arabalar, suyun damlacıkları gibi görüntüler bu yolla elde edilir.) Perdenin açılıp kapanma hızı ne kadar uzarsa sensör yüzeyine düşen ışık miktarı bir o kadar artar daha detaylı daha keskin bir fotoğraf elde edilmiş olur. Düşük ışıklı ortamlarda, gece manzalaralarında poz süresini artırarak oldukça başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Poz süresi ayarlamasında ki B modu ise deyim yerindeyse bu işlemin nirvanasıdır. Uzun pozlama işlevini gören B modunda deklanşörden elimizi çekene kadar pozlama işlemi sürer ve bu sayede çok fantastik kareler elde etmek mümkündür.

Sensörün uzun süre çalışması bir takım yıpranmaları beraberinde getireceğinden deneyim sahibi olmayan kullanıcılarının bu modu kullanırken hassas davranmaları gerekmektedir.

Seri Çekimler Yapın

Sürekli çekim modu (bazı fotoğraf makinelerinde seri çekim modu olarak da bilinir) birkaç salisede bir dizi hızlı görüntü yakalar. Hareketli nesneyi veya saliselik hareketi çekmek için kullanışlıdır. Fotoğraf makinenizde bu özellik varsa etkin hale getirin ve deneyin. Aradığınız muhteşem düşük ışıkta aksiyon çekimini elde etme şansınızı artıracaktır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu