İnternet Kotasını Aşmamak İçin İpuçları

Bildiğiniz gibi ülkemizdeki internet sağlayıcılarının AKK (adil kullanım kotası) veya AKN (adil kullanım noktası) adından bir sınırlaması var. (Bakınız: Adil Kullanım Kotası (AKK) Nedir?)

Bu sınırlama sizin internetteki aktivitenize bir limit belirler ve bu limit dolduğunda internet hızınız düşürülür. (Bakınız: İnternetim Neden Yavaş?)

Düşük hızda internet deneyimi ise son derece keyifsizdir. Ayrıca para vererek aldığınız hizmeti tam anlamıyla kullanmak sadece birkaç gün sürdüğünden kazıklanıyor gibi hissedersiniz ki durum tam anlamıyla böyledir.

Aslında kullanıcılar bu sınırlamanın kaldırılması amacıyla pek çok kez girişimde bulundular. Bizler de pek çok kampanyaya destek verdik ve imzamızı attık. Hızınız düşürüldüğünde 3mbps olması da bu kampanyaların bir sonucu aslında. Çünkü girişimler yapılmadan önce kotanızı aştığınızda hızınız 1mbp’e düşüyordu.

Ülkemizde bu sınırlamanın getirilmesinin nedeni olarak 1 kişi adına bağlanan hattın birden fazla ev tarafından kullanılması ve yeterli alt yapının henüz sağlanamamış olması gösteriliyor. Bu sınırlamadan şikayetçi milyonlarca insan olmasına rağmen yine de ufak gelişmeler dışında net bir adım atılmış değil. Firmaların uzunca bir süre daha bize bu kazığı atacakları belli olduğu için ben de kendimce geliştirdiğim bazı yöntemleri sizlerle paylaşacağım. Bu yöntemlerden ayrı olarak MTU değerlerini değiştirmek gibi işlemler de var ancak çoğunlukla işe yaramadığı ve yasal da olmadığı için burada yer vermeyeceğim.

Videoların Çözünürlüklerini Düşürün

Kotanızın dolmasının en büyük nedenlerinden birisi yüksek kalitede izlenen internet videolarıdır. İncelemeler, şakalar, bilgi videoları derken kotanın dolması çok kolaylaşır. Özellikle youtube kazanç sisteminin artmasından sonra youtuberlık mesleği de rağbet gördüğünden çok fazla video izler olduk. Bu videolardan mümkün olduğunda feragat etmeli ve izlemek istediklerimizi de 144p çözünürlükte izlemeliyiz. Bu çözünürlükteki videoların boyutları oldukça düşüktür.

Reklam Engelleyici Kullanın

Adblock ve Adblock Plus gibi eklentiler tarayıcınızda mutlaka bulunmalıdır. Bu engelleyiciler sitelerdeki reklamların görüntülenmesini engelleyerek veriden tasarruf etmenizi sağlar. (Bakınız: Reklam Engelleme ile ilgili yazılarımız)

Özellikle youtube üzerinden video izlerken araya başka bir videonun daha girmesi hem can sıkıcıdır hem de veri kaybına yol açar. Bu eklentiler dışında AdMucher programı da işinizi yarayacaktır. Bilgisayarınıza kurduktan sonra gezindiğiniz sitelerdeki gereksiz reklam v.b. ögelerin yüklenmesini önler ve bir ay içinde yaklaşık 1-2 gb veri kazancı sağlar.

Film Keyfinizı Doğru Zamanlayın

Uzun süredir internet başında vakit geçiriyorsanız mutlaka film de izliyorsunuz demektir. Maalesef yüksek çözünürlükteki bir filmin ortalama boyutu 1,5 gb olduğundan bu durumda kotanızı kısa sürede tüketecektir. Eğer mutlaka film izlemek istiyorsanız bir tavsiye: Hızınız 3 mbps’e düştükten sonra IDM benzeri programlarla geceleri veya interneti kullanmadığınız vakitlerde filmleri indirmeye bırakın. Daha sonra boş bir vaktinizde kotanızı da etkilemeden filminizi izleyebilirsiniz.

Gereksiz İndirmelerden Vazgeçin

Sayfaları çok kurcalayan ve değişik programlar denemeyi seven biriyseniz bu öneriyi gerçekleştirmeniz biraz zor olacaktır ama kendinizi ne kadar kısabilirseniz o kadar karlı çıkacağınız garanti ediyorum. Çünkü programların boyutları gün geçtikçe artmakta ve küçük boyutlu da olsa sık sık program indirmek kotayı ciddi boyutlarda etkilemektedir. Gerçekten gerekmedikçe program indirmeyin ve indirmeden önce kullanıcı yorumları okumayı unutmayın.

Windows Güncelleştirmelerine Dikkat

Windows’u orjinal olarak kullanıyorsanız muhtemelen güncelleştirmeleri de otomatij alıyorsunuz demektir. Güncelleştirmeleri yapmanızı kesinlikle öneririm ancak bunu da planlı şekilde yapmak lazım. Microsoft ara ara gönderdiği güncelleme paketleriyle kotanızı sömürerek bütün ayınızı berbat edebilir. Bu yüzden güncelleştirmeleri planlayarak hızınızın düştüğü bir tarihte yapmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu