YGS Başvurusu Nasıl Yapılır ?

YGS Başvurusu Nasıl Yapılır ? YGS Ücreti ne kadar ? YGS Ücreti nereye ve Nasıl Ödenecek? 2017 YGS başvurusu ne zaman bitecek?

ÖSYM Sınav Takviminin açıklanmasıyla beraber,2016-2017 YGS Başvuru ve Sınav Tarihleri de netleşmiş oldu. Üniversiteye geçiş sınavlarından biri olan YGS, 12 Mart 2017 Pazar günü yapılacak.

YGS 2017 Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Sınav başvurusu yapacak öğrencilerin öncelikle öğrenim gördükleri okullarda oluşturulan sınav başvuru merkezine gitmeleri gerekmetedir. Buradan alacakları bir başvuru formunu doldurmalarının ardından, bu merkezler kendilerine bir şifre vereceklerdir.

Oldukça önemli olan bu şifrenin yer aldığı çıktı saklanmak suretiyle öğrencilerin giriş ücretini de yatırmaları istenmektedir. Belirli noktalardan ücretin T.C. Kimlik No ile yatırılmasının ardından, yukarıda yer alan bağlantılardan 2017 YGS başvuru ekranına tıklamaları gerekmektedir.

.:: 2017 YGS başvuru ekranı
.:: 2017 ÖSYS kılavuz bilgileri
.:: ÖSYS başvuru merkezleri
.:: 2017-ÖSYS Aday Başvuru Formu

YouTube video

Açılan ekranda ÖSYM’nin başvuru kabul ettiği sınavlar görebilirsiniz.

Bu sınavlar arasından 2017 – ÖSYS seçildikten sonra karşınıza gelecek “başvuru yap” seçeneğine tıklamanız ve T.C. Kimlik No ve okulunuz tarafından size verilen şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.

Giriş işlemi başarı ile tamamlandıktan sonra kendi fotoğrafınızı ve “2017 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ADAY BAŞVURU KAYIT BİLGİLERİ” başlığını okuyabilirsiniz.

Buradaki bilgilerin doğrulu tasdik edildikten sonra, “Sonraki Adım” şeklinde ilerleyerek, sistemin sizden istediği bütün bilgileri doldurmalısınız. En sonunda ise “Kontrol et ve başvur” seçeneğine tıklayarak, başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra öğrencilerin yapması gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır. Giriş yerleri belirlendiğinde yine ais.osym.gov.tr adresi üzerinden, size verilen şifre ile giriş yaparak, giriş belgenizi çıkarabilir ve sınav gününde sınava girebilirsiniz.

YGS Ücreti Nereye ve Nasıl Ödenecek?

Başvuru merkezinde yapılması gereken işlemler tamamlandıktan sonra, internet üzerinden başvuru yapmadan önce başvuru ücretini ödemeniz gerekmektedir. Bunun için iki farklı yöntem izleyebilirsiniz.

İnternet yoluyla ödeme: ÖSYM, internet sitesine eklediği yeni bir seçenek ile online ödeme yapma fırsatını da öğrencilerin önünde koydu. Bu yolla ödeme yapmak için ÖSYM’nin ana sayfasındna “e-işlemler” başlığının üzerine gelindiğinde açılan “Ödemeler” kısmına tıklamak suretiyle internet üzerinden, hiç bankaya gitmeden işlemenizi alışveriş yapar gibi tamamlamanız mümkündür.

Bu yolla ödeme yapmak isteyen öğrenciler, ödeme seçeneğine tıkladıklarında bir T.C. Kimlik No girmelerinin ardından ödeme yapmak istedikleri sınavı seçeceklerdir. Ardından karşılarına gelen ekrandan kredi kartı bilgilerini girerek, işlemde ilerlemeleri gerekmektedir. İşlem tamamlandığında ÖSYM banka hesabınızdan parayı alacak ve anında ödeme işlemini sisteme yansıtacaktır.

Banka yoluyla ödeme: Öğrenciler Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Halkbank ve Ziraat Bankası’ndan yine T.C. Kimlik No yoluyla başvuru ücretlerini yatırabilirler.

Bu yolu tercih edecekler, bankadan sıra aldıktan sonra veznede “YGS başvurusu” demek suretiyle direkt olarak bankadan ödeme yapma şansına sahipler. Keza bu bankaların bazılarının bankamatiklerinde de ödeme seçenekleri bulunmaktadır.

YGS Ücreti ne kadar ?

Ödenmesi istenen ücretler ise şöyledir:

2016 YGS sınav ücreti: 55 TL

2016 LYS sınav ücreti: 35 TL (Girmek istediğiniz her bir LYS için)

Sınavsız geçiş başvuru ücreti: 15 TL

Başvuru hizmeti ücreti: 3 TL

ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti: 5 TL

ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden fotoğraf güncelleme ücreti: 10 TL

Açık Uçlu Soru Nedir ?

ÖSYM başkanı Ömer Demir tarafından yapılan açıklama ile bu sene ilk kez uygulanacak açık uçlu soruların ilki ortaya çıktı. Bu soru tipinde öğrencilere seçmeleri için şıklar sunulmayacak. Bunun yerine cevapları kısa olan sorular belirlenecek ve öğrencilerden bu cevapları kodlamaları istenecek. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi öğrenciler “Protein” olan cevabı kendi bilgileri arasından belirlemek suretiyle bu cevabı kağıda kodlayacaklar.

Açık Uçlu Soru Nedir

LYS’de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularla ilgili bilgi veren ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, ‘el yazımdan dolayı bir kayıp olursa’ diye bir kaygı var.

Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek” diye konuştu.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu