Android’de Gereksiz Sistem Uygulamalarını Silme

Gereksiz Sistem

Mobil cihazlarımızda kullandığımız Android işletim sistemi üzerinde pek çok sistem ve üretici uygulaması ile birlikte gelir oldu. Bunun nedeni firmaların gerek kendi uygulamalarını ve servislerini, gerekse de birlikte çalıştığı firmaların uygulama ve servislerini sattığı cihazlar içerisine önceden yüklemesi. 16 GB depolama alanı var diye aldığınız pek çok akıllı telefon yada tableti ilk açtığınızda bir bakıyorsunuz, cihazın 8 – 9 GB’lık depolama alanı dolu ve size sadece 5 – 6 GB’lık bir kullanabileceğiniz boş alan kalmış.

Bloatware olarak geçen bu sistem ve üretici uygulamaları yüzünden ya daha fazla hafızaya sahip telefon almak zorunda kalıyoruz yada 16 GB alarak elimizdeki hafıza ile yetinmeye çalışıyoruz. Bunun sonucunda bir noktadan sonra ya istemeden resimler ve videoları silmek yada yedeklemek durumunda kalıyoruz. Kullanmak istemediğimiz yada işimize yaramayacak uygulamalar ile birlikte gelen Android cihazlar son zamanlarda gerçekten çok can sıkıcı olmaya başladı diyebilirim. Üstelik bu uygulamaların tek sıkıntısı da bu değil. Cihazda yüklü oldukları için çalıştırmasanız bile arka planda çalışma izni olduğu için cihazınızın bataryasını az da olsa götürmesi ve size batarya sorunu yaşatması. Ayrıca bu uygulamaların bir çoğu sistemden silinemiyor.

Gereksiz sistem uygulamalarını kaldırmanın yada silmenin farklı yolları olduğu gibi aynı zamanda depolama alanı problemi yaşamıyorsanız kullanmadıklarınızı pasif yaparak gereksiz batarya tüketmesini durdurabiliyorsunuz. Fakat pasif yapmak cihazdan uygulamayı kaldırmayacağı için, depolama alanında kullanabileceğiniz bir boşluk oluşmuyor.

Yazımın ilk başında gereksiz sistem ve üretici uygulamalarını nasıl pasif edebilirsiniz görseller yarıdmıyla açıklayacağım. Daha sonra ise bu uygulamaları farklı yollar ile Android cihazlarınızdan tamamen nasıl kaldırabileceğinizi göstereceğim.

– Android’de Sistem ve Üretici Uygulamalarını Devre Dışı Bırakma

Yeni bir Android cihaz aldığınızda cihaz ile birlikte yüklü gelen uygulamalar sistem uygulaması olarak beçer ve bunları normal şartlar altında silmek mümkün değil. Fakat basit bir kaç işlem sayesinde kullanmıyorsanız pasif yaparak, çalışmalarını ve bataryanızı kullanmalarını engelleyebilirsiniz.

android-sistem-uygulamalarini-silme-1

Cihazınız üzerinde uygulamaları yönetebileceğiniz bölüme gelmek için menüden ilk olarak ”Ayarlar”a gelmeniz gerekiyor. Daha sonra bu menüden de Uygulamalar’a girerek yukarıda gördüğünüz ekranı göreceksiniz. Elbette kendi cihazınıza ve cihazınızda bulunan uygulamalara göre bu ekran biraz farklılık gösterebilir fakat genel görünüm bu şekilde uygulamaların listelenmesi. Uygulamalar penceresine geldikten sonra ekranı sağa kaydırarak ”Tümü” başlığına gelmeniz gerekiyor. Burada cihazınız üzerinde bulunan tüm uygulamaları görebilir ve üzerlerine dokunarak gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Gelelim pasif etme işlemine.

android-sistem-uygulamalarini-silme-2

Listede yer alan uygulamalar arasından sistem uygulamalarından bir tanesini seçtiğinizde, yukarıdaki ekranı göreceksiniz. Ben örnek teşkil etmesi amacıyla ”Google Klavye” uygulamasına giriş yaptım. Android işletim sistemi ile birlikte gelen uygulamalardan bir tanesi olan Google Klavye’nin ayarlarına geldiğinizde yukarıda pembe ile çerçeve içine alınan alanda görmüş olduğunuz gibi ”Devre Dışı Bırak” seçeneğini göreceksiniz. Gerçekten işe yaramadığını düşünsüğünüz ve kullanmadığınız sistem uygulamalarını bu şekilde devredışı ederek gereksiz pil tüketimi yapmasını önleyebiliyorsunuz. Fakat bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü Android işletim sisteminin çalışması için gerekli uygulamalardan bir tanesini silerseniz, cihazınızın çalışmasında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle devre dışı etmek istediğiniz uygulamaları bildiğinize emin olun ve bilmiyorsanız ilk olarak araştırın ve işlemi öyle yapın.

Durumun önemini belirtmek açısından, devre dışı bırak tuşuna dokandığınızda karşınıza bir uyarı penceresi çıkmaktadır. Emin olup olmadığınızı soran sistem, evet demeniz halinde uygulamayı devre dışı bırakıyor. Devre dışı bırakılmış tüm uygulamaları ilk görseldeki uygulama listesinin en alt kısmından görebiliyorsunuz. Bu sayede daha önceden kullancağınızı düşünmeyerek devre dışı bıraktığınız uygulamaları kolayca terar aktif edebiliyorsunuz.

Önemli: Devre dışı bırakma hiç bir uygulamayı cihazınızdan kaldırmaz. Sadece arka planda çalışma izni vermeyerek uygulamanın kullanımını engeller. Bu sayede devre dışı bırakalıan uygulamalar bataryanızı tüketmez. Fakat uygulamalar cihazlarınızdan silinmeyeceği için herhangi bir depolama alanı boşluğuda oluşmaz. Cihazınızda alan boşaltmak için bu işlemi yapmanıza gerek yoktur.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu