GPU Ölçekleme (GPU Scaling) Nedir ?

Bu yazımızda AMD ekran kartlarında bulunan, GPU ölçekleme (GPU Scaling) nedir, ne işe yarar, GPU Scaling nasıl açılır sorularına cevap verdeceğiz.

GPU Ölçekleme (GPU Scaling) nedir?

GPU ölçekleme, birçok AMD grafik kartının görüntüyü ekrana dikey ve yatay olarak sığacak şekilde ölçeklendirmesini sağlayan bir özelliktir.

GPU Ölçekleme (GPU Scaling) ne işe yarar?

AMD Radeon yazılımında bulunan GPU ölçekleme özelliği, spesifik en boy oranlarına sahip oyun veya içeriklerin ekrana sığması için farklı en boy oranları oluşturmalarına imkan verir.

16: 9 veya 21: 9 gibi modern en boy oranlarına sahip bir monitör kullanıyorsanız ancak 4: 3 veya 5: 4 oranına dayanan eski oyunları oynamak istiyorsanız, GPU ölçeklendirme görüntüyü isteyip istemediğinizi seçmenize izin verecektir.

GPU ölçeklendirme türleri

GPU ölçeklendirme seçenekleri 3 başlıkta incelenebilir. Bunlar şu şekildedir:

  • En – boy oranının korunması

En – boy oranın korunması seçeneğinde kullanıcının kullandığı cihaza yönelik en uygun oranlar belirlenmektedir. Bu oranlar cihaz uygulanıp görüntünün sağ ve sol çevresine siyah şeritler eklenip yansıtma tamamlanmaktadır.

Örnek vermek gerekirse 1280 x 1024 (5:4 en boy oranı) çözünürlüğe sahip bir içeriği açtığınızda görüntünün en boy oranı korunacak, ekranın geri kalan kısımları ise siyah barlarla doldurulacaktır.

  • Tam panel haline getirme durumu

Tam panel ölçeklendirme seçeneği, monitörünüzün çözünürlüğüyle aynı çözünürlük ve en boy oranına sahip olmayan görüntüleri büyütecektir. Bu şekilde 1280 x 1024 (5:4 en boy oranı) çözünürlüğe sahip olan bir görüntü, 1920 x 1080 (16:9 en boy oranı) çözünürlüğe sahip olan monitörünüzü doldurmak için genişleyecektir.

  • Ortalama durumuna getirme

Görüntüyü yansıtmak için ortalama yöntemini tercih eden kullanıcının elde etmek istediği görselin ekranın ortasında bulunmasıdır. Görüntü ekrana ortalanmış olarak verilmektedir. Ortalanmış görüntü etrafındaki boşluklar ise siyah şeritler halinde kapatılmaktadır.

GPU Ölçekleme nasıl açılır?

  • Adım #1: Masaüstüne sağ tıklayın ve Radeon Ayarları’na giriş yapın

GPU ölçeklendirme özelliğini açabilmek için öncelikle Radeon yazılımına sahip olmanız gerekiyor. AMD ekran kartlarının resmi sürücüsü olan Radeon yazılımına sahipseniz, bu yazılımın arayüzüne masaüstünden erişebilirsiniz. Masaüstüne sağ tıkladıktan sonra karşınıza çıkan Radeon Ayarları seçeneğine tıklayarak yazılıma erişebilirsiniz.

  • Adım #2: Üst menüden Ayarlar’a gidin ve Ekran kısmına girin,

Radeon yazılımda sistem hakkında bilgilere erişebildiğiniz ve her türlü ayarı kolayca yapabildiğiniz Ayarlar kısmı bulunuyor. Arayüzün üst tarafında bulunan kısmın sağ tarafındaki dişli simgesine tıklayarak ayarlara erişebilirsiniz. Daha sonrasında ise bu kısmın hemen altındaki sekmede bulunan Ekran kısmına tıklayarak GPU ölçekleme özelliğinin bulunduğu bölüme gidebilirsiniz.

  • Adım #3: GPU ölçekleme seçeneğinin önündeki anahtarı açık hale getirin,

Ayarlarda ekran kısmına giriş yaptığınızda karşınıza FreeSync, VSR (Virtual Super Resolution) ve ekran renk ayarları gibi birçok ekran ayarı bulunuyor. Burada bizi ilgilendiren kısım ise GPU ölçekleme kısmı. GPU ölçekleme yazısının önünde bulunan kısma tıklayarak GPU ölçeklemeyi aktif hale getirebilirsiniz. Ekran kısa bir süre karardıktan sonra yeniden açılacaktır ve GPU ölçekleme devreye girecektir.

  • Adım #4: Ölçekleme modu kısmında hangi ölçekleme türünü istiyorsanız onu seçin

GPU ölçekleme özelliğini devreye soktuktan sonra hangi ölçekleme türünü istiyorsanız onu seçmeniz gerekiyor. Eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız, varsayılan olarak “En boy oranını koru” seçeneği devrede olacaktır. GPU ölçekleme kısmının hemen altında bulunan Ölçekleme modu kısmının önüne tıklayarak dilediğiniz ölçekleme türünü seçebilirsiniz. Bunu da yaptıktan sonra işlem tamamlanmış olacaktır.

GPU ölçekleme açılmalı mı?

Kullanıcı istediği görüntüyü grafik kartı aracılığı ile daha yakından ve ayrıntılı görmek istiyorsa GPU ölçekleme özelliğini açmalıdır. Bu özelliği 3 farklı şekilde kullanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu