HDR10+ nedir, diğer formatlardan farkları nelerdir?

HDR, 4K TV‘de bulabileceğiniz en iyi özelliklerden biridir. “Yüksek dinamik aralık” anlamına gelir ve TV’nizin çok daha geniş bir renk yelpazesine sahip olmasını sağlar. Başka bir deyişle, daha koyu siyahları ve daha parlak beyazları göreceksiniz. Bu daha kapsamlı renk aralığı, resmi daha gerçekçi hale getirir.

HDR özellikli bir TV satın aldıktan sonra bile, HDR size daha iyi renkler sunmaz. Bir televizyonun büyüsünün çalışabilmesi için HDR özellikli içeriğe ihtiyacı var.

HDR için çoklu rekabet standartları var. Bazı TV’ler sadece HDR10 içeriğini desteklerken, bazıları hem Dolby Vision hem de HDR10 içeriği destekler. Şimdi, yeni televizyonlar HDR10+ içeriği için destek kazanıyor. Diğer HDR standartları, HLG (Hibrid Log Gamma) ve Technicolor Advanced HDR’yi içerir, ancak bunlar yaygın değildir.

HDR10+ nedir?

Samsung ve Amazon, HDR10+ adında, yüksek dinamik aralıklı video için yeni bir açık standardın duyurusunu gerçekleştirdi. İki şirket bunu, HDR10 standardının güncellenmiş bir versiyonu olarak nitelendiriyor, en önemli eklenti de “Dinamik Renk Haritalandırması” oluyor.

Dinamik Renk Haritalandırması sayesinde, videoya eklenmiş meta verileri farklı sahnelere göre dinamik nitelik taşıyor, bu da parlaklık seviyelerinin sahnenin aydınlık veya karanlık olmasına göre değişmesini mümkün kılıyor. Bu, video içeriğini statik veriyle, tek bir birim olarak işleyen HDR10’a göre önemli bir değişiklik olarak nitelendiriliyor. HDR10’da, bir film çoğunlukla karanlık, sadece belirli sahneler aydınlıksa, bu durumda o sahneler filmin geri kalanına göre aşırı doygun oluyor.

HDR10+ nedir, diğer formatlardan farkları nelerdir?

HDR10+’ın diğer formatlardan farkı?

  • HDR10+ Rakibine Göre Daha İyi Görüntü Kalitesi Sunuyor: HDR10+ formatı, geliştiricilerin görüntüler üzerinde katman katman çalışabilmesine olanak sağlıyor. Bu da HDR10+’ı Dolby Vision’dan daha iyi bir seçenek yapıyor.
  • Bu Alandaki Rakibinin Aksine Tamamen ÜcretsizBu format Samsung tarafından geliştirilmiş olsa da geliştiriciler hiçbir ücrete tabi tutulmadan HDR10+’ı kullanabilecek. Dolby Vision yine bir adım geride kalıyor. Çünkü Dolby Vision’da HDR formatında geliştirme yapabilmek için ücret ödemek zorundasınız.
  • Geliştiriciler İçin Daha Fazla Özgürlük Vaat Ediyor: HDR10+, genele bakıldığında geliştiriciler için daha kuralsız ve rahat bir kullanım sunuyor. Dolby Vision’ın bu alandaki ‘kuralcı’ yaklaşımından dolayı geliştiricilerin HDR10+’ı tercih etmeleri için fazladan bir sebepleri daha olmuş oluyor.
  • Sınır Koymuyor: HDR10+ tamamen açık standartlarda geliştiricilere sunuluyor. Dolby Vision’ın aksine, geliştiriciler herhangi bir kısıtlama olmadan sürekli olarak HDR10+ üzerinde geliştirme yapabilecekler.
  • Daha Rahat Bir Kullanım Vaat Ediyor: Söylenilene göre HDR10+’ın ara yüzü, geliştiricilerin çalışması için oldukça basite indirgenmiş bir kullanım alanı sunuyor. Eğer doğruysa, içerik oluşturucuları tek bir düzlemde çalışmak yerine tamamen masrafsız ve kolay kullanım sunan formatı tercih edeceklerdir.Dolby Vision ve HDR10+ tarafları arasında kullanıcılar ve geliştiriciler anlamında bir savaş olacağı ön görülmüyor. Çünkü Panasonic, piyasada var olan ve sonrasında piyasaya dahil olacak tüm ürünlerinin tüm HDR formatlarını destekleyeceğini açıkladı. Bunun yanı sıra Samsung’un yakın zamanda bir tür ‘evrensel oynatma’ politikası duyurmasını bekleyebiliriz.Tüm bunların sonucunda işin özüne bakarsak, bu rekabetin sonucunu tahmin etmek çok güç. Ancak Panasonic’in bu iyimser yaklaşımının diğer markaları da ikna edebileceği düşünülüyor.
Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu