İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

Donanımlarda kendi aralarında iç donanım ve dış donanım olmak üzere 2'ye ayrılırlar.

Bu yazımızda İç Donanım ve Dış Donanım nedir, iç donanım ve dış donanım parçaları hangileridir ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Bilgisayar bileşenleri genel olarak 2 bölümden oluşur. Bunlar YAZILIM (Software) ve DONANIM (Hardware)’dir.

  • Yazılım yani Software donanımı kullanmamızı sağlayan programların genel adıdır.
  • Donanım yani Hardware bilgisayarın bünyesinde bulunan her türlü mekanik ve elektronik cihazlar, donanımı oluşturur. Yani bilgisayarların gözle görülebilen, elle tutulabilen fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir.

Donanım, genellikle yazılım tarafından herhangi bir komut veya talimatı çalıştırmak üzere yönlendirilir.

Donanımlarda kendi aralarında iç donanım ve dış donanım olmak üzere 2’ye ayrılırlar.

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir?

Donanım parçaları iç donanım ve dış donanım olmak üzere 2’ye ayrılır.

  • İç Donanım, Bir bilgisayarın kasasının içerisinde yer almakta olan sistemsel donanımların tümüne,
  • Dış Donanım ise bir bilgisayarın dışarısında görünen donanımların tamamına denir.

Başka bir deyişle bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş birimi/giriş donanımı, bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullanılıyorsa çıkış birimi/çıkış donanımı olarak adlandırılır.

Gelelim donanım parçalarına…

İç Donanım birimleri nelerdir?

Bir bilgisayarın kasasının içerisinde yer almakta olan sistemsel donanımların tümüne iç donanım denir demiştik. Ortalama bir kişisel bilgisayarın iç donanımı şu önemli parçalardan oluşmaktadır;

  • Anakart
  • Güç kaynağı
  • İşlemci
  • RAM
  • Harddisk
  • Fan
  • Ses Kartı

Şimdi tüm bu iç donanım birimlerini ayrıntılı olarak inceleyelim.

Anakart (MainBoard)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

İç donanım parçaları arasında belkide en önemlisidir Anakart.  Anakart bilgisayarın tüm parçalarını üstünde barındıran ve bu parçalar arasındaki en önemli bağ olan birincil devre kartıdır.  Anakart olmadan hiçbir sistemi  çalıştıramayacağınız gibi, en iyi entegrasyonu sağlayan performans anakartlar, Chipsetler ile birlikte entegredir.

İç donanım parçalarından Anakart, bilgisayarın tüm iç ve dış donanım birimlerinin üzerindeki bağlantı portlarına bağlandığı, üzerinde elektronik devre elemanlarının bulunduğu bilgisayarın en temel parçasıdır. Aynı zamanda mainboard olarak da ifade edilebilir.

Anakart bir bilgisayar için olmazsa olmaz en temel parçadır. Anakart olmadan bilgisayarın diğer hiçbir donanım birimini kullanamazsınız. Çünkü diğer tüm donanımların birbirleri ile bağlantıları anakart sayesinde gerçekleşir. Anakartın Yapısı ve Çalışması konusunda daha ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Güç Kaynağı (Power Supply)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

İç Donanım parçaları arasında bulunan Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır.

Güç kaynağı genellikle bilgisayar içerisinde metal bir kasaya yerleştirilen, içinde transformatör veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin düzgün bir biçimde çalışması için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Yanlış bir güç kaynağı, bilgisayarınızın değerleri bileşenlerinin yanmasına yol açabilir, yani size pahalıya mal olabilir. Bunun için güç kaynağı alırken çok dikkat etmeniz gerekir.

İşlemci (CPU)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

İç Donanım  parçalarından olan Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.

Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.

Bilgisayarda yapılmak istenen bütün hareketler ve işlevler işlemci sayesinde olmaktadır. Diğer aygıtlardan gelen verileri matematiksel işlemler yardımı ile işler, sonuca ulaşır ve sonucu gerekli yerlere gönderir. Tüm bu işlemler bir saniyeden bile az zamanda gerçekleşir.

RAM (Random Access Memory)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

İç Donanım parçaları arasında yer alan RAM, bilgisayarınızda çalışan program verilerinin, hızlı erişebilirliğini arttırmak için bilgisayar sisteminin hafızasında tutulması işine yarar.

Bilgisayar sistemleri cihazlarında hafıza kelimesi çeşitli anlamlar taşıyabilir. Aslına bakarsanız RAM gibi Sabit diskte bir hafızadır. Sabit diskte veriler bilgisayar sistemini kapattığınızda da kalır. RAM de ise elektrik kesildiğinde sıfırlanır ve veriler kayıt altında tutulmaz.

RAM, sabit diske göre tartışılmaz şekilde hızlıdır. Bu yüzden hızlı bir bilgisayar sistemi, RAM hızının ve kapasitesinin büyüklüğü ile direk ilintilidir.  RAM kapasitesi yüksek bir makinede açtığınız 10 farklı program arasında geçiş yapmanız RAM kapasitesi düşük olana göre daha hızlı olacaktır.

Çünkü yüksek RAM da program ile ilgili tutulabilecek veriler için daha fazla yer olacaktır. RAM da yer kalmadığında bu bilgiler makinenizin sabit diski üzerinden yürütülmeye başlanır.

HardDisk (HDD)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

İç Donanım Birimlerinden biride Hardisktir. İç Donanım parçalarından olan HardDisk (Sabit sürücü) temel olarak veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. En sık kullanıldığı yerler bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veri tabanları gibi büyük miktarlardaki bilgiler, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit sürücülere kayıt edilir.

Sabit sürücüler bilgisayara elektriğe bağlı değilken veya kapalıyken bile güvenli bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür.

Hareketli parçalar sabit disk sürücülerinin çalışmasını engelleyen toz ve diğer etkenlerden korumak amacıyla havası izole edilmiş bir bölme içinde yer alır.

Harddisk sürücülerindeki hareketli parçalar mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Verilerin yazıldığı kısım ise disklerdir. Disklerin üzerine yazılan verinin yoğunluğu sabit disklerin veri saklama kapasitesini performansını olumlu yönde etkiler.

Fan (Soğutucu)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

Bilgisayarların Temel Donanımlarını Soğutmaya ve Hızlandırmasını sağlayan Pervane Şeklinde olan Ekipmana Fan denir. Fan, bilgisayarınızda ısınan donanımların soğumasını sağlar, performans ve donanımı oluşturan parçaların sağlıklı çalışması için büyük önem taşır.

Fanda zamanla hav ve toz birikir, fan bilgisayarı yeterince soğutamaz. Dolayısıyla bilgisayarın performansı düşer. Fan bakımını ihmal etmek, çok ciddi donanımsal arızalara yol açabilir. Bunun için donanım temizliğine çok dikkat etmek gerekmektedir.

Ses Kartı(Sound Board)

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir? Donanım Parçaları Hangileridir?

Bilgisayarlar bilindiği gibi sayısal (digital) aletlerdir. Fakat tabiatdaki ses ise anologdur. Bilgisayara taktığımız ses kartı sayısal olarak tutulan ses bilgilerini anolog ses sinyallerine, ve aynı zamanda da anolog ses sinyallerini ses bilgilerine, ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini sayısal bilgiye çevirebilmektedir.hoparlörden alınan ses, dijital sinyalin analog hale dönüştürülmüş şeklidir.

Mikrofondan bilgisayara kaydedilen sesler de analog sinyallerin bilgisayara dijital olarak aktarılmasıdır.

Ses kartı nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar hakkında ayrıntılı bilgi için buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

İç ve Dış donanım birimlerini ayrıntılı olarak ele aldığımız yazımıza devam ediyoruz.

Bir sonraki sayfamızda dış donanım parçalarını ayrıntılı olarak ele alalım.

Dış donanım parçalarını ayrıntılı öğrenmek için diğer sayfamıza geçiniz.

5/5 - (3 votes)
1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu