Oyunlarda kullanılan programlama dilleri

Programlaya ilgi duyanlar ve oyun tasarımı ile ilgilenmek isteyenler için için oyunlarda kullanılan programlama dillerini bu yazımızda ele alacağız.

Programlama dili, belli bir standart formunda komutlar ve yazılımlar geliştirme imkanı sunan bilgisayar dilidir. Programlama dilleri, bilgisayarların büyük ve karmaşık bilgi gruplarını hızlı ve verimli bir şekilde işlemesine olanak tanır.

Programlama dilleri sayesinde bir bilgisayarın hangi durumda ne çeşit çıktı verebileceği kontrol edilebilir. Kısacası programlama dilleri sayesinde bilgisayarlar ve insanlar verimli bir iletişim sağlayabilirler.

Büyük bir hecanla oynadığımız oyunların nasıl yapıldığını biliyor musunuz?

Oyunlarda kullanılan programlama dilleri

C++

Nesneye yönelik programlama yapabilen C dilinden türemiş  bir dildir. Oyun motoru yazılımı, grafik arayüz uygulamaları, ticari yazılımlarda C++ kullanılır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Winamp ve birçok adobe uygulaması C++ ile oluşturulmuştur.

C#

Microsoft tarafından, nesneye dayalı C++ ve Java’nın avantajlı yönlerinden geliştirilmiştir. Programcıya mobil uygulamadan web programlamaya, masaüstü programlamalardan buluta ve oyun geliştirme gibi yerel ve internet uygulamalarında yazılım geliştirmek için kullanılan dillerden biridir.

Unity gibi oyun motorlarını kullanacak oyun tasarımcıları için C# öğrenilmesi gereken diller arasındadır. C++ ile C# arasındaki temel fark ise C#’ı öğrenilmesi daha kolay ve Java karışımı olmasıdır.

Java

Java ilk olarak 1991 yılında akıllı televizyonlar için programlama dili olarak kullanıldı. 1995 yılında Sun Microsystems’tan James Gosling tarafından geliştirilerek nesne yönelimli ve oldukça kapsamlı yazılım dili haline geldi. Programlama dili denilince akla ilk gelen programlama dillerindendir. Şu anda ise dünyanın en popüler programlama dilidir. Birçok yazılımcı tarafından geniş kullanım alanına sahip olduğu için tercih edilmektedir. Windows, Linux ve Mac platformlarında rahatça kodlanabilir. Java yalnız bilgisayarlarda değil, internet uygulamalarına, cep telefonlarına, oyun makinelerine, ev aletlerinden NASA’nın uydu sistemlerine kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı bulunmaktadır. Son derece popüler, büyük sistemler inşa etmenin en sağlam ve güvenilir yollarından biri olarak kabul edilir.

HTML5

Web tasarım denilince hem öğrenilmesi hem de kullanılması gereken programlama dili HTML5. YouTube, Facebook ve daha birçok sitede aslında gördüğünüz şeylerin temelini HTML5 kodları oluşturuyor. Bu nedenle hem web programlaması hem de web tabanlı oyun programlamak için HTML5’i neredeyse yalayıp yutmak gerekiyor. Neler yapabileceğinize en iyi örnek oyunlar HexGL, CrossCode ve Sketchout.

CSS3

HTML5 denilince hemen yanına CSS3 eklemek gerekiyor. Çünkü bu ikisi yan yana gelmeden tek başına HTML5 kodları ile çok bir şey yapamazsınız. CSS3 kodları temel olarak sayfalarda gördüğünüz bir yazının ne renk olacağını, bir görselin ne kadar büyük olacağı veya imleci bir nesnenin üzerinde tuttuğunuzda neler olacağı gibi birçok konuda kodlar yazabileceğiniz bir dil.

JavaScrpit

Bir web sayfasında meydana gelen olayların neredeyse tamamını yazabileceğiniz bir kodlama dili. Javascript web uygulamalarında kullanılan en popüler programlama dilidir. İsim benzerliğine rağmen, JavaScript; Java ile ilgili değildir. Bugün web sitelerinin çok büyük bir oranı fazlası JavaScript kullanmaktadır. JavaScript ile HTML kullanılarak yapmak mümkün olmayan diğer görevleri daha dinamik hale getirmek için kullanılır. Ayrıca oyunlar ve API’ler oluşturmak için kullanılabilir. JavaScript günümüzde en popüler programlama dilleri arasında yer almasına rağmen yavaştır ve açıklara sebebiyet evrensel bir dildir.

SQL

SQL, yazılım dünyasında back-end denilen arka tarafta, yani sunucuda işlemler yapmanızı sağlayan bir dil. Örneğin oyunlarda hesap oluşturuyoruz, bu hesapla giriş yapıyoruz ve kayıtlarımız tutuluyor. İşte bu tarz arka plandaki sunucu işlemlerin tamamı SQL sayesinde yapılıyor. Oyunlar için de çok önemli bir yeri var.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu