Port Yönlendirme nedir, nasıl yapılır?

Bu makalemizde Portlar hakkında bilgiler vererek, Port yönllendirme nedir, ne işe yarar ve port yönlendirme nasıl yapılır gibi bir çok sık sorulan soulara cevap vereceğiz.

Port yönlendirme işlemine başlamadan önce portlar hakkında kısaca bilgi verelim.

Port nedir?

Port, İngilizcede liman anlamına gelmektedir. Bilgisayar veya herhangi bir elektronik aygıt üzerindeki giriş, soket veya bağlantı noktaları için kullanılan bir terimdir.Portlar, Fiziksel port ve sanal port (fiziksel olmayan) olarak ikiye ayrılır.

Fiziksel Port nedir?

Fiziksel port ile kastedilen bilgisayar bileşenlerinde bulunan ve fiziksel bağlantıda kullanılan bir donanım yuvasıdır. Bu tür portlar üzerinden bağlanmış herhangi bir makinaya veri gönderilebilir ve bu makinanın işleyişi kontrol edilebilir. Bir bilsayarda bulunan yaygın fiziksel portlara AT Port, Firewire Port (IEEE-1394), Serial port, USB port, LAN veya Ağ Portu (RJ-45) vb. örnek verilebilir.

Sanal Port nedir?

Sanal port bilgisayar kullanırken ağ ve internet üzerinde veya bir yazılım vasıtasıyla yönlendirilen mantıksal bağlantı noktalarıdır. İnternet ortamında kullanılan port , sanal port diye açıkladığımız terimi ifade etmektedir. Bu soyut bağlantı noktarını adresleyebilmek için numaralar verilir. Bazı sunucular sabit port numrası kullanırken bazı sunucular ise farklı port adreslerinden hizmet verir. 1024’e kadar olan portlar özel portlarlardır, 1024’ün üzerinde ki port numaları ise genel kullanıma açıktır. Bu portlara telnet-23, http-80, ftp-21 portları örnek verilebilir.

Port çeşitleri nelerdir? Bilgisayarda kaç port var?

Bilgisayarda bulunan portlar;

  1. Seri Port
  2. Paralel Port
  3. PS/2 portları
  4. SCSI portu
  5. RJ-11 portu
  6. RJ-45 portu
  7. USB portu
  8. IEEE 1394 Firewire portu
  9. Oyun portu
  10. Ses karti konnektörleri
  11. Vega Portu

Port Yönlendirme nedir, nasıl yapılır?

Şimdi bilgisayarda bulunan portların ayrıntılarına bakalım.

Seri Port: 9 ve 25 pinden olusan iki çesidi vardir.Bir seferde bilgisayara sadece bir bit yollayabilir.Gunumuzde yerini daha hizli olan USB ile PS/2 portlarina birakmaya baslamistir fakat seri porta baglanabilen aygitlar evlerimizde mevcut oldugu ve onlari çöpe atamicagimiz için hala kullanilmaktadir.Bu porta fare, modem gibi cihazlar baglanabilinir. yavas ama stabil yani saglam ve temiz bir veri yoludur. Seri baglanti için en fazla 10 metre uzunlukta kablolar kullanilabilinir.

Paralel Port: Seri porta göre hizli olmasina ragmen ayni stabiliteyi saglayamaz. Çogunlukla yazici baglantisi için kulanilan bir porttur. Bu baglanti noktasina ayni zamanda LPT(LinePrinTer) de denmektedir. Bu portun bir pini bir seferde 8 bit veri gönderebilir. DB25 isimli portu kullanir.DB25 ismindeki 25 rakami kablo girisindeki pin sayisini ifade etmektedir. Yazici ve tarayici bu portu kullanmaktadir.Gunumzde paralel port seri port gibi yerini USB ye birakmaya baslamistir. dogabilecek sorunlardan kaçinmak için uzunluklari 5 metreyi asan kablolar kullanilmamalidir. Hedef aygit sadece PC tarafindan gönderilen komutlari islemekle kalmiyor PC’ ye kendisi de veri gönderebiliyor.

PS/2 portlari: Klavye ve fare için kullanilirlar. Kablo girisleri fare ve klavye için farkli renktedirler.Bunlara takilacak donanim girisleride farkli renkleri içerirler; böylece karisiklik önlenir.PS/2 Portlari IBM tarafindan gelistirilmistir. Yeni çikan bazi anakartlar ps/2 yi desteklemiyor onun yerine usb kullaniyorlar.

SCSI portu (Small Computer System Interface): SCSI portun islevi çok sayida aygiti arka arkaya bilgisayara baglamak olarak özetlenebilir, bu sayi en fazla 15 dir. Sabit diskleri, CD-ROM aygitlarini ve diger çevresel birimleri destekler.SCSI anakart üzerinde standart olarak gelmez.Bunun için ekstra bir SCSI karti gerekmektedir. Kablo uzunlugu 3 metreyi geçmemelidir.

RJ-11 portu (Telefon hatti portu): Modem için kullandiginiz porttur.Içerisinde 6 tane ince kablo bulunmaktadir.Modem kablolarin uzunlugu 50 metreyi bulabilir.

RJ-45 portu (Ethernet karti portu): Network baglantisi için kullanilir. Içerisinde 8 tane kablo için kanallar bulunmaktadir. Kablo boyu 100 metreye kadar cikabilir.

USB portu: Hemen hemen her aygit için kullanilabilen bir baglanti çesididir. Oldukça hizli veri transferi saglayan bir baglanti standardidir. Saniyede 480 Mbps(57 Mega byte/saniye) veri transfer edebiliyor ve tek bir porttan 127 tane cihaz baglanabiliyor.2001 yilinda çesitli büyük firmalar tarafindan USB 2.0 gelistirildi.USB 2.0 diger eski USB versiyonlariyla uyumludur.USB kablosunun içinden 4 tane ince hat geçmektedir. Bunlar veri alip vermeye güç saglamaya ve sinyal üretmeye yarar. USB kablosunun uzunlugu en fazla 5 metre olabilir.

IEEE 1394 Firewire portu: IEEE 1394 portu hizli veri transferi yapabilen bir baglanti standardidir. Günümüzde hala popüler olarak laptoplarda ve digital cameralarda kullanilir.

Oyun portu: Ses karti üzerindeki dördüncü baglanti noktasi oyun portuna aittir. Buraya joystick, gameped ve direksiyon gibi oyun kumandalari baglanabiliyor. Kablo uzunlugu 5 metreyi asmamalidir.

Ses karti konnektörleri: Ses kartlari artik bazi anakartlarda tümlesik olarak gelmektedir(Onboard).Sesin giris ve çikislari bu konnektörler vasitasiyla saglanmaktadir. Bunlarin renkleride standarttir.Speaker için yesil, mikrofon için pembe ve ses girisi için de mavidir.Bazi ses kartlarinda Tv sesi icin siyah renkli line in konnektörü de bulunmaktadir.

Vega Portu:Her bilgisayar VGA portuna sahiptir. VGA kablosu her iki ucunda da PC ve monitör baglantilarina uygun 15 pinlik uçlara sahiptir. VGA sinyalinin aksi durumlarda epey zayiflayacagindan hareketle, resim kalitesinin de düsmemesi için kablo uzunlugu üç metreyi asmamalidir.

Port yönlendirme nedir?

Portlar hem giden, hem gelen bağlantılarda kullanılsa da port yönlendirme denildiğinde, genellikle cihazınızın dışarıdan gelen bağlantıları beklemesi ve kabul etmesi kastedilir. Giden bağlantılar için (örneğin bir web sitesini açmak), router arayüzünden port yönlendirmenize gerek yoktur. Bu portlar, bağlantı sırasında otomatik olarak açılır.

Port yönlendirme, IP adresini korumak için en iyi yoldur.

Port yönlendirme ne işe yarar?

Port yönlendirme veya “tünelleme”, istenmeyen trafiği ağlardan uzak tutar. Bir bilgisayarın veya ağ cihazının, yerel ağın dışından diğer cihazlara erişimini etkinleştirerek, port yönlendirme, bir bilgisayarın IP’sine veya port kombinasyonuna yönelen veri trafiğini durdurur ve farklı IP ve/veya porta yönlendirir.

Port Yönlendirme nasıl yapılır?

Port yönlendirmeyi başlatmadan önce uygulamada, ağ aygıtında veya sunucuda hangi protokolün kullanıldığını ve port sayısını tespit etmeniz gerekir.  Bu bilgi genellikle ayarlar menüsünde mevcuttur. Hangi port sayısının kullanıldığı bilmiyorsanız bilgi almak için https://www.portforward.com/cports.htm adresine gidin. Burada en popüler uygulamaların, protokollerin ve port sayılarının bir listesini bulacaksınız

1- Öncelikle router yönetim sayfasına ulaşmanız gerekiyor. Bunun için genellikle web tarayıcınıza 192.168.0.1 veya 192.168.1.1 gibi bir adres yazmanız gerekir.

2 – Router yapılandırma sayfasını açın ve “Port yönlendirme” veya “Port forwarding” sayfasını bulun. Örneğin  Network Setting > NAT .

3 – Oluşturduğunuz yönledirme kuralına muhtemelen bir isim vermeniz gerekecek. Herhangi bir isim verdikten sonra yönlendireceğiniz port aralığını belirtin. Eğer tek bir portu yönlendirecekseniz, başlangıç ve bitiş portu olarak aynı portu yazmanız gerekebilir. TCP ve UDP protokollerinden hangisini yönlendireceğinizden emin değilseniz, ikisini de seçin.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu