Resim dosya uzantıları ve anlamları

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda sık kullanılan resim dosya uzantıları ve anlamları hakkında bilgiler vereceğiz.

Dosya Uzantısı, bilgisayar ve bilgisayar mantıklı olarak çalışan cihazlarda bir dosyanın hangi biçime ve formata ait olduğunu belirtmek amacıyla kullanılan son eklerdir. Bilgisayarımız üzerinde kullanmakta olduğumuz tüm dosyaların ve klasörlerlerin birer uzantıları mevcuttur. Bu uzantılar sayesinde bir kullanıcı olarak dosyanın ne dosyasını anlayabileceğimiz gibi işletim sistemimiz de o dosyanın hangi programları kullanarak çalıştırabileceği hakkında fikir sahibi olabilir.

Her dosyanın kendine ait bir ya da birden fazla uzantısı bulunmaktadır.

Resim dosya uzantıları ve anlamları

GIF

Gif dosyaları hareketli resim dosyaları olarak adlandırılırlar. Genellikle belirli bir fps üzerinden .jpeg dosyalarının birleştirilmesiyle oluşurlar. Maksimum yoğunlu 8 bit / 256 bit arasındadır.

EPS

Vektör çizimin çoğunlukla kullanıldığı matbaalar ve offsetlerin Adobe® Illustrator CC benzeri programlar aracılığıyla yarattığı resim dosyalarına verilen addır.  Encapsulated Post Script olarak da adlandırılır .eps dosyaları. Adobe® Illustrator CC programı ile .eps resim dosyalarını açmanız mümkündür.

BMP

Microsoft üzerinde Paint ile oluşturulabilen .bmp basit seviye temel resim dosyası türüdür. Windows işletim sistemi kullanıyorsanız sürekli olarak karşılaşabilirsiniz. Ancak ilkel bir resim dosyası formatında olduğu için .png ve .jpg resim dosyalarına oranla çok daha fazla yer kaplamaktadırlar. Paint adlı Windows tabanlı bir program ile bu tür resim dosyalarını açmanız mümkündür.

RAW

Fotoğraf makinelerinin dosya aktarımı sırasında sıkça karşılaşabileceğiniz dosya türüdür. En basit seviye harmanlanmamış fotoğraf dosyası olarak bilinirler. Hayatınızda bu ham dosya ile sadece fotoğraf makinelerinin derinliklerinde karşılaşırsınız. Bir nevi eski usul fotoğraf makinelerinde bulunan negatif filimler olarak adlandırılırlar. Tek fark dijital ortamda bulunmalarıdır. Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer programı ile bu tür dosyaları açabilirsiniz.

PSD

Adobe Photoshop® CC ile oluşturulabilen bir resim dosyası türüdür .psd dosyaları. Günümüzde Photoshop kullanmayı bilen herkesin en fazla ürettiği resim dosyası türüdür. Çok sık karşılaşabilirsiniz. Katmanlar halinde oluşturulan renkler grafikler ve şekillerin bütününü .psd içinde bulabilirsiniz. Adobe Photoshop® CC ile tüm katmanlarını açabileceğiniz bu resim dosyasını Adobe Fireworks eski adıyla Macromedi Fireworks ile de açabilirsiniz. Ancak tüm katmanlarına ulaşmanız pek mümkün olmayabilir.

TIFF

Çok yüksek kalitede grafikler ve fotoğraflar için kullanılan bir resim formatıdır. Tagged Image File Format .tiff resim dosyalarının açılımı olarak adlandırılır.

PNG

Psd dosyalarına kıyasla çok daha az profesyonel ortamlarda üretilen bu resim dosyası yinede benzerlerine göre gelişmiş özellikler sunar. Saydam resim kullanımların da web sitelerde ve daha bir uygulama ve programda .png ile oluşturulmuş resim dosyalarıyla karşılaşabilirsiniz. Portable Network Graphic olarak açılımı vardır. Fireworks ve Adobe Photoshop ile açılması mümkün dosyalardır.

JPEG/JPG

İnternet ve tüm sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaştığımız tüm görsellerin babası diyeceğimiz bir dosya türüdür .jpg .jpeg resim formaları. Bu resim dosyalarını Joint Photographic Experts Group olarak adlandırırız. Genellikle her türlü resim editöründe açılabilirler. Çok fazla sıkıştırma yapıldığı için az yer kaplar ve kalitesi çok iyidir. Bazen .jpg bazen ise .jpeg olarak karşılaşabiliriz bu resim dosyası ile.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu