Android Cihazlarda RAM Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Telefon yada tabletlerde RAM neden yükselir, RAM yükselten uygulamalar nasıl bulunur, Android cihazlarda RAM kullanımı nasıl azaltılır?

Rastgele erişimli hafıza (İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. O sırada yaptığınız her şey, önce RAM tarafından işlenir; sonra da farklı bileşenlere dağıtılır. Bunun sebebi, cihazın bilgileri daha kolay hatırlamasını sağlamaktır.

Peki Android cihazlarda RAM kullanımının yükselmesi neden olur?

  • Tarayıcıda açık bırakılan sekmeler,
  • Arka planda unutulan uygulamalar,
  • Hareketli duvar kağıtları,
  • Ana ekrana eklenen widget’lar,
  • Güncellenmemiş sistem ve uygulamalar,

Android cihazlarda RAM kullanımının yükselmesine neden olmaktadır.

Android RAM Kullanımını Görme

Android cihazlarda hangi uygulamanın ne kadar RAM kullandığını görmek için ilk olarak Geliştirici seçenekleri menüsünü açmanız gerekiyor.

  • Ayarlar menüne girelim.
  • Ardından açılan menüde en altta bulunan Telefon hakkında (veya Cihaz hakkında) seçeneğine basalım. Samsung ve bazı diğer markalarda Telefon hakkında menüsü Genel altındadır.
  • Bazı cihazlarda Telefon/Cihaz Bilgisi menüsü altında bir alt menü şeklinde Yazılım menüsü vardır. Öyle ise o menünün içine girin.
  • Açılan pencerede yine en altta olan Derleme numarası bölümüne üst üstü 7 kez dokunalım. Her dokunmamızda Geliştirici olmanıza 4 adım, kaldı 3 adım kaldı şeklinde bilgi çıkacaktır.
  • 7 kez dokunduktan sonra artık bir geliştiricisiniz uyarısını göreceksiniz. Geri tuşu ile bir önceki menüye dönün. Ayarlar menüsü altında Geliştirici Seçenekleri menüsü görülecektir.

Android cihazlarda hangi uygulamanın ne kadar RAM kullandığını görmek için;

  • Geliştirici seçenekleri sekmesine girin.
  • Bellek butonuna dokunun.
  • Uygulamalar tarafından kullanılan bellek seçeneğine tıklayın.

Android Cihazlarda RAM Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Kullanmadığınız uygulamaları silin

Özellikle yüksek depolama alanına sahip telefonlarda eskiden yüklenen ve kullanılmamasına rağmen silinmeyen uygulamalar olabiliyor. Kıyıda köşede kalmış uygulamalar, iki tane dezavantaj yaratıyor. Bir tanesi tahmin edebileceğiniz üzere boşu boşuna telefonunuzda yer kaplamaları. Bir tanesi de bazı durumlarda çalışmıyor olmasına rağmen RAM kullanmaları.

Bazı uygulamalar açık olmamalarına rağmen arka planda aktif olarak RAM meşgul etmek gibi bir huya sahip olabiliyor. Telefonunuzu gerçek performansında kullandığınızdan emin olmak için kullanmadığınız uygulamaları silmenizde fayda var.

Silemediğiniz uygulamaları devre dışı bırakın

Android cihazlara önyüklü olarak gelen uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar kullanıcı tarafından yüklenmediği için silme şansı da olmayabiliyor ancak arka planda aktif kalarak RAM kullanımını artırabiliyor. Böyle uygulamaları devre dışı bırakarak RAM’inizde biraz daha boş alan oluşturabilirsiniz.

  • Ayarlar‘a girin.
  • Uygulamalar sekmesine girin.
  • Devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamaya basın ve Devre dışı bırak butonuna tıklayın.

Fazla RAM kullana uygulamaların alternatiflerini kullanın

Ne yaparsanız yapın telefonunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacak kadar boş RAM yaratamıyorsanız yapabileceğiniz bir şey daha var. Facebook gibi uygulamalar çok fazla RAM kullanır. Mecbursanız Facebook uygulamasını silerek tarayıcı üzerinden Facebook’a giriş yapabilirsiniz. Bazı özellikleri kullanamayacak olsanız da telefonunuzun hızlı çalışması için yapmanız gereken bir fedakârlık olarak bakabilirsiniz.

RAM azaltma uygulamalarını kesilikle kullanmayın

Google Play Store üzerinde RAM kullanımını azalttığını iddia eden birçok uygulama var. Bu uygulamalar, Android’in çalışma mantığından ötürü çok az etki gösterebiliyor. Hatta etki gösterememek bir yana, yazımızın önceki satırlarında bahsettiğimiz üzere performansa olumsuz etkileri de olabiliyor. Her ne kadar eskiden işe yarıyor olsalar da artık en doğrusu bu tarz uygulamalardan uzak durmak.

Sistem Güncellemelerini mutlaka yapın

Telefonunuzun anlamsız bir şekilde çok RAM kullandığından şüpheleniyorsanız sizin elinizde olmayan hatalar oluşuyor olabilir. Her yeni yazılım gibi işletim sistemleri de hatalarla çıkış yapabiliyor. Sonrasında geliştiriciler bu hataları gidermek için güncelleştirmeler yayınlıyorlar. RAM kullanımınızın çok yüksek olmasının sebebi işletim sisteminde bulunan bir hata olabilir. O yüzden sistem güncelleştirmeniz varsa yapmayı ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu