Cep Telefonu Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Telefon vergi oranları nedir? Cep Telefonu vergi hesaplaması nasıl yapılır?

Cep telefonu vergi hesaplaması yaparken Kültür Bakanlığı Payı, TRT Bandrolü, ÖTV ve KDV olmak üzere 4 çeşit vergi eklenmektedir.

Bir akıllı telefon alırken fiyata dahil olan ve ödenmesi zorunlu vergi türlerini ve vergi oranlarını yazımızda örnek hesaplamalar ile öğrenebilirsiniz.

Cep Telefonu Vergi Oranları nedir?

Cep telefonlarından Kültür Bakanlığı Payı, TRT Bandrolü, ÖTV ve KDV olmak üzere 4 çeşit vergi alınıyor. Cep telefonu vergi hesaplaması yapılırken bu paylara göre vergi ekleniyor.

Telefonlarda Kültür Bakanlığı Payı oranı

Cep telefonu vergi hesaplaması yaparken Ülkemize giriş yapan her akıllı telefonda vergisiz fiyat üzerinden yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Örneğin 1,000 TL giriş fiyatı olan bir akıllı telefonda 10 TL Kültür Bakanlığı Payı alınmış oluyor.

Üretim ve ihracat yapanlar dışında kalanlar ay içinde sattıkları bu ürünlerin imalat bedeli üzerinden yapılan kesintiyi takip eden ay içinde yatıracak. Kesinti Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı hesaba ödenecek.

Telefonlarda TRT Bandrolü oranı

Ülkemize giriş yapmış olan her akıllı telefondan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 oranında TRT Bandrolü vergilendirmesi yapılıyor. Yine 1,000 TL giriş fiyatı olan bir akıllı telefonda 100 TL TRT Bandrolü ücretlendirmesi yapılıyor.

Telefonlarda ÖTV oranı

Cep telefonu vergi hesaplamasında ÖTV hesaplanırken cihazın giriş fiyatına Kültür Bakanlığı Payı ve TRT Bandrolü dahil ediliyor. Yani 1,000 TL giriş fiyatı olan bir cihazın ÖTV matrahı ilk iki payın da toplamı olarak 1,110 TL olarak hesaplanıyor. Bu matrahın göz önünde tutulmasına ek olarak 640 TL altı cihazlarda yüzde 25, 1,500 TL altı cihazlarda yüzde 40 ve 1,500 TL üstü cihazlarda yüzde 50 oranında ÖTV alınıyor.

Telefonlarda KDV oranı

KDV’nin hesaplanması sırasında da Kültür Bakanlığı Payı’nın ve TRT Bandrolü’nün dahil edildiği ÖTV’li ücretten işlem yapılıyor. Kısaca özetlemek gerekirse bir üstteki örnekte ÖTV matrahı 1,110 TL olarak hesaplanan cihazın ÖTV dahil fiyatı 1,555 TL yapıyor. KDV hesaplaması sırasında cihazın değeri 1,555 TL üzerinden göz önüne alınıyor ve bu ücrete yüzde 18 oranında KDV ekleniyor.

Cep Telefonu Vergi Hesaplaması nasıl yapılır?

Yukarıda detaylandırdığımız cep telefonu vergi oranlarına göre 500 TL, 1000 TL, 2000 TL ve 5000 TL’lik telefonlara ne kadar vergi ödeüyoruz bakalım.

500 TL Telefonlarda Vergi Oranı

Ülkemize 500 TL fiyatla giren bir akıllı telefonun distribütör karı ve bayi karı hariç satış fiyatı 818 TL oluyor. Bu fiyatın 318 TL tutarındaki kısmı ise vergilerden oluşuyor.

Cep Telefonu Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

1000 TL Telefonlarda Vergi Oranı

Ülkemize 1,000 TL fiyatla giren bir akıllı telefonun distribütör karı ve bayi karı hariç satış fiyatı 1,834 TL oluyor. Bu fiyatın 834 TL tutarındaki kısmı ise vergilerden oluşuyor.

Cep Telefonu Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

2000 TL Telefonlarda Vergi Oranı

Ülkemize 2,000 TL fiyatla giren bir akıllı telefonun distribütör karı ve bayi karı hariç satış fiyatı 3,930 TL oluyor. Bu fiyatın 1,930 TL tutarındaki kısmı ise vergilerden oluşuyor.

Cep Telefonu Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

5000 TL Telefonlarda Vergi Oranı

Ülkemize 5,000 TL fiyatla giren bir akıllı telefonun distribütör karı ve bayi karı hariç satış fiyatı 9,825 TL oluyor. Bu fiyatın 4,825 TL tutarındaki kısmı ise vergilerden oluşuyor.

Cep Telefonu Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Buradaki yazımızda Yurtdışından Telefon Getirmek Pasaporta İşletmek Nasıl Yapılır, hangi cihazlar kayıt altına alınmak zorunda detaylı olarak anlatacağız.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu