İnternette Birini Bulmanın 5 Yolu

İnternet üzerinde birini arıyorsunuz fakat nasıl bulacağınızı bilemiyorsanız işte İnternette Birini Bulmanın 5 Yolu

Bizce herkesin iyi derecede gizliden takip etme yeteneği olmalı. Takip etmeyi tasvip ettiğimizden değil, fakat şu bir gerçek ki bilgi güçle eş değerdir. Eğer insanları online olarak nasıl bulacağınızı bilmiyorsanız, insanların sizin hakkınızda online olarak neler bulabileceklerini nasıl bileceksiniz?

İnternette Birini Bulmanın 5 Yolu

1. Bildiğiniz Her Şeyi Google’da Aratın

Aradığınız insan hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğunuz önemli değil, nihayetinde aramanız Google ile başlayacak. Ve öyle de olmalı, çünkü Google güçlü bir araç.  Ancak, aradığınız insanı tanımlamak için ayrıntılı bilgiye sahip değilseniz (E-posta adresleri gibi), gereksiz aramaları atlayıp anahtar kelimelere yönelmek daha doğrudur. Google’ı açın ve aradığınız kişi hakkında bildiğiniz her şeyi anahtar kelime olarak yazın. Örneğin; “Ayşe İstanbul teknik yazar.” Sadece ilk isimlerini bile biliyor olsanız, iş, medeni durum, yaşadığı yer ve okulları ile alakalı anahtar kelimeler sosyal ağları ve diğer tanımlanabilir sonuçları karşınıza getirecektir.

(Google’da Aradığınızı Daha Kolay Bulabilmeniz için 9 Süper Taktik)

2. Facebook’un Kişi Arama Kısmını Kullanın

Eğer ilk Google aramanızda hiçbir sosyal ağ karşınıza çıkmadıysa, sosyal ağların kendisinde aramanız gerekebilir.  Facebook en ünlü ve en güçlü arama motoruna sahip sosyal ağdır. Facebook’un kişi arama kısmı size bir ya da daha fazla kategoride arama imkanı verir: İsim, kasaba, bulunduğu şehir, lise, ortak arkadaş, kolej ya da üniversite, işveren ve mezun olduğu okul vs. Eğer bunlardan bir ya da birkaçını biliyorsanız, aramanızı daraltabilir ve fotoğraf sonuçlarına göz atabilirsiniz.

Eğer aradığınız özne sosyal bir ağda bulunmuyorsa,  aradığınız kişinin arkadaşlarını ya da aile bireylerini bulmayı deneyin;  hesaplarını sahte isimler ardında gizlemeleri muhtemeldir. Eğer arkadaşlarının ve aile bireylerinin kim olduğu hakkında bir bilginiz yoksa ve tam isimlerini biliyorsanız tanıdıklarını bulmak için Intelus gibi ücretsiz kişi arama uygulamalarını kullanın.

(Facebook, Youtube, Google’da Arama Geçmişi Temizleme)

3. Bağlantılar Kurun

Bireysel veri göstergeleri bir kişinin online varlığını oluşturmak için diğer veri göstergelerine bağlanmadıkça  bir anlam ifade etmez.  Öznenizle alakalı çeşitli olgulara sahip olduğunuzda, beyninizi kullanıp bağlantı kurmanız ve tahmin yeteneğinizi devreye sokmanız gerekecektir. Örneğin, eğer öznenizin ismini, iş bilgisini ve konumunu biliyorsanız, muhtemelen LinkedIn profilini bulabilirsiniz. LinkedIn profillerinde muhtemelen lisans derecelerini ve okuldan ne zaman mezun olduklarını listelemişlerdir, ki bu da aşağı yukarı kaç yaşında olduklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

4. İnsanların Çok Yaratıcı Olmadığını Unutmayın

Eğer bir insanın kullanıcı adını, Twitter hesabını, kişisel e-posta adresini ya da YouTube adresini bulabiliyorsanız,  altın vuruşu yapabilirsiniz demektir.  İnsanlar, ekseriyetle,  iş kullanıcı adları ve şifrelere geldiğinde çok yaratıcı değillerdir.

Bu yüzden aynı kullanıcı adlarını pek çok kez tekrar kullanırlar. Kullanıcı adlarını Google’da aratmakla başlayın fakat aynı zamanda Reddit gibi sosyal ağları, forumları ve eski yorumları ya da gönderileri aramak için blogları aratın.

5. Bir Resim Binlerce Kelimeye Eş değerdir

İnsanlar kullanıcı adlarını, şifreleri ve sosyal medyadaki profil resimlerini tekrarlayarak kullanır. Facebook ya da Twitter hesaplarından profil fotoğraflarını alın ve TinEye gibi ters görüntü görünümü sağlayan programa yükleyin. TinEye görüntüyü tarayacak ve o görüntünün web’de bulunan diğer tüm örneklerini eleyecektir.

Bu,  geçersiz sosyal medya profillerini,  eski gazeteleri ve online güncellenen profilleri bulmak için harika bir yöntemdir.  Ayrıca, ters görüntü yaratmak için Google Görseller kısmını arama kutusundaki kamera ikonuna tıklayarak ve aratmak istediğiniz görüntüyü yükleyerek kullanabilirsiniz.

Sabah Kalktığınızda Uzak Durmanız Gereken 7 Şey

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu