Powerbank Telefonu Kaç Kere Şarj Eder ?

10000,20000 veya 30000mAh kapasiteli bir Powerbank ile telefonunuzu kaç kez tam şarj yapasınız, merak ettiniz mi?

Birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi de Powerbank telefonu kaç kere şarj eder sorusudur. Bataryanın mAh değeri ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmaktadır.

Powerbank modelleri günümüzün en popüler aksesuarları. Her firmadan farklı kapasitelere sahip, onlarca hatta yüzlerce farklı özelliğe sahip powerbank seçenekleri var. Powerbank alırken dikkat etmeniz gerekenleri daha önce buradaki yazımızda ele almıştık.

mAh nedir?

Her telefon, tablette olduğu gibi powerbank’lar da pilin kapasitesini gösteren mAh değeri bulunmaktadır. mAh kısaltmasının açılımı miliamper-saat (İngilizce miliamper-hour) anlamına gelmektedir.

Miliamper / saat olarak kullanılan bu terim, saatte kaç mili amper depolayabildiğini ve cihaza verebildiğini gösterir.

1 Amper = 1000 mAh

Powerbank Nelerden Oluşur?

Güç bankası veya taşınabilir telefon şarj cihazı, elektrik enerjisini depolayan ve hareket halindeyken akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik cihazları şarj etmek için kullanılabilen taşınabilir bir cihazdır.

Bir Powerbank 2 temel öğeden oluşur.

  • Belirli bir kapasiteye (mAh) ve nominal gerilime (V) sahip şarj edilebilir bir pil
  • Şarj edilebilir pilin şarj ve deşarj sürecini kontrol eden ve ayrıca örneğin aşırı voltaja, aşırı deşarja karşı koruma, sıcaklık kontrolü vb. gibi diğer önemli işlevleri yerine getiren bir elektronik devre

Bir Powerbank pili, lityum-iyon (Li-Ion) veya lityum polimer (LiPo) hücrelerden oluşur.

Powerbank Telefonu Kaç Kere Şarj Eder ?

Genellikle, nominal gerilimi 3,7 volt (V) ve kapasitesi 1500 ile 5000 miliamper-saat (mAh) arasında değişen hücreler kullanırlar. Ancak piyasada başka voltajlara sahip hücreler de mevcuttur, örneğin 3,6V, 3,8V veya 3,85V.

Bu nedenle, bundan sonra, bir güç bankasının kapasitesinin reklamını gördüğünüzde, bunun dahili pilinin kapasitesini kastettiğini unutmayın!

Şarj Aletlerinin Üzerinde Yazan 5v 1A ve 5v 2A Ne Demek?

Kullandığınız şarj aletlerinin üzerine iyi bakın. Genellikle 5v 1A çıkış gücü yazar.  USB çıkışlarda 5V sabittir. Fakat amper değeri değişkendir.

1A çıkış gücüne sahip bir şarj aleti, 2000 mAh’lik bir bataryayı yaklaşık 2 saatte şarj eder.

Esasında bizim hızlı şarj diye bildiğimiz özellik, daha yüksek çıkış amperine sahip şarj cihazları. 5v 2A çıkışa sahip bir şarj cihazı, 2000 mAh’lik bataryayı 1 saatte şarj eder. Böylece 1A’lik şarj cihazına göre 2 kat daha hızlı şarj etmiş olursunuz.

Tabii daha yüksek hızlı şarj teknolojileri de mevcut. Genellikle özel bobinlerle akım daha da yükseltiliyor ve batarya şoklanarak daha hızlı şarj sağlanıyor.

Powerbank Telefonu Kaç Kere Şarj Eder ?

Bir powerbankın telefonunuzu kaç kez şarj edebileceği, güç bankasının kapasitesi ve telefonunuzun pil kapasitesi gibi çeşitli faktörlere göre belirlenir.

Bu denklemi hem tamamen pili boşalmış bir telefon veya şarjı %10 kalan bir telefon üzerinden hesaplayalım.

Pili tamamen boşalmış bir telefonu Powerbank ile şarj etmeyi düşünüyorsanız hesaplama şu şekilde yapılmalı:

Şarj Sayısı = (Powerbank Kapasitesi * 2/3)/ (Cep Telefonu pil kapasitesi)

Örneğin; Powerbank kapasitesinin 20000mAh ve cep telefonu pil kapasitesinin 3000mAh olduğunu varsayarsak;

Şarj Sayısı = (20000 * 2/3)/3000= 4,4

Yani 20000 mAh powerbank ile telefonunuzu 4,4 kere şarj edebilirsiniz.

Pili tamamen boşalmamış örneğin %20 seviyesine inmiş bir telefonu Powerbank ile şarj etmeyi düşünüyorsanız hesaplama şu şekilde yapılmalı:

Şarj Sayısı = (Powerbank Kapasitesi * 2/3)/ (1-(Telefon Batarya Kapasitesi/100) * Cep Telefonu Batarya Kapasitesi)

Yani powerbank kapasitesinin 20000 mAh olduğunu ve cep telefonu pil kapasitesinin 3000 mAh olduğunu ve %20 şarja sahip olduğunu varsayarsak;

Şarj Sayısı = (20000 * 2/3)/(1-(20/100)*3000) = 5,5

Yani 20000 mAh powerbank ile telefonunuzu her şarjda %20 kapasiteye sahipse 5,5 defa şarj edebilirsiniz.

Peki powerbank kapasitesini neden 2/3 ile çarptığımızı merak edebilirsiniz. Bunun nedeni, güç bankalarının %100 verimli olmamasıdır ve burada devreye kayıplar giriyor. 

Bir güç bankası seçerken, cihazda belirtilen kapasitenin her zaman doğru olmadığını akılda tutmak önemlidir. Voltaj dönüştürme ve kendi kendine deşarj sırasındaki enerji kaybı da dahil olmak üzere birçok faktör bir güç bankasının kapasitesini etkileyebilir.

Sonuç olarak, bir güç bankasının gerçek kapasitesi genellikle belirtilen kapasitenin yalnızca 2/3’ü kadardır. Daha düşük kapasiteli bir güç bankası cihazınızı tam olarak şarj edemeyebileceğinden, bir güç bankası seçerken bunu akılda tutmak önemlidir.

Günümüzde batarya teknolojisi sıcaktan hala oldukça etkileniyor. Powerbank’in beklediği bölge, kullanılan şarj iletim kablosu, kalitesiz kablolar özellikle daha fazla direnç göstereceğinden kaybı artıracaktır.

Powerbank Telefona Zarar Verir Mi?

Düşük kalitede olan Powerbanklar telefonların şarj ömrünü azaltabilmekte. Telefonun pil ömrünü yavaş yavaş azaltabilir.

Bunları da Öğrenin!

Lithium-Ion pil kullanan Power Bank’lerin check-in bagajınızda taşınmasına izin verilmez. Yalnızca el bagajınızda saklanmaları gerekir ve 100Wh’yi* geçmemelidirler.
Powerbank’ı tamamen şarj edip boşaltmanıza (tam döngü) gerek yoktur. İstediğiniz zaman %10, %20 veya %30 eklemek mümkündür. Kısmi döngüler, Lityum İyon pilinizin ömrünü bile uzatabilir.
Ortalama olarak, bir Powerbank 300 şarj döngüsüne sahiptir. Belirtilen İpuçları ve Püf Noktalarını kullanarak Powerbankınızın ömrünü önemli ölçüde uzatabilirsiniz!

Powerbank Testi Nasıl Yapılır?

  • Telefonunuz şarjı tam olarak bitirin
  • Powerbankin %100 tam şarjını yapın
  • Telefonunuz kapatın Telefonunuzu powerbanke şarja takın
  • Telefonunuz tam olarak %100 şarj olduğunda telefonu çıkartın ve kullanın.
  • Telefonunuzun şarjı bittiğinde tekrar  şarja takın ve bir kez daha tam şarj yapın
  • Bu şekilde %100 şarjlı powerbankiniz ile telefonunuz kapalı durumdayken kaç tam şarj yapabiliyorsunuz öğrenin.

Powerbank telefonu kaç kere şarj eder yazımız sona erdi.

Powerbank Hakkında Sık Sorulan Sorular

Powerbank ne sıklıkta şarj edilmeli?

Genel olarak bilmeniz gereken, Powerbank’ınızı ne kadar çok şarj ederseniz, cihazın kullanım ömrünün o kadar kısa olacağıdır. Powerbank’ınızı yalnızca gerekli olduğu sıklıkta şarj etmelisiniz. Powerbank’ınızı çok az kullanıyorsanız pili aktif tutmak için en az 3 ayda bir şarj edin.

Telefonu Powerbank ile şarj ederken kullanabilir miyim?

Cep telefonunuzu powerbank ile şarj olurken kullanmanızda herhangi bir sakıncası yoktur. Şarj esnasında telefonunuzun biraz ısındığını fark edebilirsiniz, ancak bu normaldir. Bununla birlikte, şarj tamamlanmadan önce güç kaynağını aktif olarak kullandığınız için, telefonunuzu şarj olurken kullanmanın pilin %100 şarjlı olmasına neden olmayabileceğini belirtmekte fayda var. Cep telefonunuzun tamamen şarj olmasını istiyorsanız en iyisi şarj olurken kullanmayın.

Bazı Powerbanklerin şarj edilmesi neden daha uzun sürüyor?

Bazı powerbanklerin şarj olması daha uzun sürer çünkü daha büyük pillerin enerji depolamak için daha büyük bir kapasitesi vardır. Örneğin 20.000 mAh’lik yüksek kapasiteli bir powerbank’in tamamen şarj olması 40 saate kadar sürebiliyor. 4.000 mAh’lik daha küçük güç bankalarının şarj olması yalnızca birkaç saat sürebilir.

Powerbank ne kadar süre şarjda bırakılmalı?

Powerbank’ın yalnızca tam olarak dolması için gereken süre kadar şarj etmelisiniz. Cihaz tamamen şarj olduğunda, güç kaynağından çıkarmalısınız. Powerbank’ın tamamen şarj olduğunu nasıl göreceğinizi öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz, ancak çoğunda pilde kalan güç miktarını gösteren bir tür ışık vardır. Bir Powerbank’ın tam kapasiteye ulaşması için geçen süre türüne göre değişir. Ağır hizmet tipi bir Powerbank’ın şarj edilmesi, daha küçük olandan daha uzun sürer. Genel olarak konuşursak, bir Powerbank’ın tamamen şarj olması 1 ila 2 saat sürer!

Powerbank gece şarjda bırakılır mı?

Powerbank’ı mümkün olduğunca gece boyunca şarj etmekten kaçınmalısınız. Önemli bir hasara yol açması pek olası değildir, ancak yine de pilinizin ömrünü zamanla azaltabilir. Düşük kaliteli Powerbankleri tamamen şarj olduktan sonra fişe takılı bırakmak, özellikle doğrudan güneş ışığı altında şarj olmaya bırakmak aşırı ısınmaya neden olabilir. En güvenli seçenek, tam kapasiteye ulaştığında her zaman Powerbank’ın şarjını kesmektir.

Powerbank’ın ömrü ne kadar?

Bir powerbank’ın dayanma süresi üründen ürüne değişir, ancak ortalama olarak bir powerbank’ın en az birkaç yüz şarj döngüsü sürmesi gerekir. Powerbank’ı sık sık kullanırsanız yalnızca ara sıra kullanan birinden daha fazla şarj döngüsü tüketirsiniz. Piyasada 1.000’den fazla şarj döngüsüne dayanabilen daha dayanıklı Powerbank’lar var, ancak piyasadaki daha küçük olanların çoğunun ömrü 200 veya 300 döngü. Powerbank’ın yaşı da ne kadar uzun süreceği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Cihazın içindeki piller eskidikçe daha az etkili olurlar.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu