Comic Sans Yazıtipi Hakkında 9 İlginç Bilgi

Herkesin bildiği, bilip de gördüğü, görüp de en az bir kere kullandığı bir yazı tipi olmuştur “Comic Sans”. İşte Comic Sans Yazıtipi Hakkında 9 İlginç Bilgi!

İlk tasarlanıp piyasaya sürüldüğü 1994-1995 yıllarından sonra, -başta çocuklar olmak üzere- tek düzelikten sıkılan kullanıcılar bu fontu çok sevmiş olsa da, aynı zamanda birçok kişinin de nefret ettiği bir font haline geldiği de aşikar. Hem estetikten uzak ve eski bir font olması, hem de birçok yerde ziyadesiyle kullanılmış olması nefret etme sebeplerinden olduysa da, bu nefretin ardında bazı teknik detaylar da bulunuyor: Comic Sans’ın diğer fontlara göre (basılı materyallerde) daha fazla mürekkep tüketmesi, tasarımlarda piksel bozulmalarına yol açması, sadece çocuklara hitap eden bir yapıya sahip olması vb. gibi sebepler bunlardan bazıları…

Bu denli popüler hale gelen bir fontun ardında elbette bazı ilginç detaylar da bulunuyor. İşte onlardan bazıları…

Comic Sans Yazıtipi Hakkında 9 İlginç Bilgi

1. Comic Sans ilk olarak Microsoft Bob için tasarlanmıştır.

Vincent Connare Comic Sans

Comic Sans’ın tasarlanmasındaki amaç, tasarımcısı Vincent Connare‘nin çocuklara yönelik geliştirilen ve Microsoft Bob adı verilen ofis paketindeki Rover isimli köpek maskotu için kullanılan Times New Roman fontunun çocuklara uygun olmadığını düşünmesiydi. Daha çocuksu bir font planlayan Connare, işte bu amaçla Comic Sans’ı tasarlamaya başladı. İlk etapta bu font sadece MS Bob için kullanılmış olsa da, Windows 95 ile birlikte sistem fontları arasındaki yerini almış oldu. Sonrası ise malum; dünyanın en çok konuşulan fontu haline geldi!

2. Tasarlanırken Batman & Watchmen çizgi romanlarında kullanılan fontlardan ilham alınmıştır.

Batman & Watchmen Comic Sans

Connare Comic Sans’ı tasarlarken, ofisinde bulunan The Dark Knight Returns ile Watchmen isimli çizgi romanlarından ilham aldığını, bu romanlarda kullanılan yazı fontlarına benzeyen bir fontun çocuklara daha iyi hitap edeceğini düşündüğünü söylüyor.

3. Comic Sans’a karşı birçok imza kampanyası başlatılmıştır.

Ban Comic Sans

Çocuklar başta olmak üzere ilk zamanlarda birçok kişi tarafından sevilen (ve hala yoğun bir şekilde kullanılan) bir font olsa da, Comic Sans’tan nefret edenlerin sayısı da hayli fazla. Öyle ki dünyanın en kötü fontu olarak adlandırılan bu fontu yasaklatmak için zamanında birçok imza kampanyası düzenlendi. Bunların arasında en çok bilineni ise bancomicsans.com öncülüğünde gerçekleşti. Binlerce kişi bu sitenin başlattığı imza kampanyasına destek verdi. Adeta karşı bir akım yaratıldı.

4. Skype dahi bu duruma sessiz kalamamıştır.

Skype Comic Sans

Eğer Skype’da kullanılan standart fontu Comic Sans olarak değiştirirseniz, gülen surat ifadesi yerine üzgün surat ifadesinin geldiğini görebilirsiniz :)

5. Vincent Connare, Comic Sans dışında bazı ünlü fontların da tasarımcısıdır.

Comic-Sans-Trebuchet-Magpie-Webdings-Marlett

Vincent Connare her ne kadar Comic Sans ile tanınsa da, Microsoft ve Mac’lerde standart fontlar arasında girmiş olan Trebuchet fontunun da tasarımcısıdır. Aynı zamanda Magpie ve sembol fontları olan Webdings ile Marlett‘i de tasarlamıştır.

6. “Disleksi” olan kişiler için oldukça kullanışlı bir fonttur.

Disleksi

Her ne kadar birçok kişi bu fonttan nefret etse de, Comic Sans’ın disleksi (öğrenme ve okuma zorluğu) olan kişiler tarafından sevildiği de bilinmektedir. Disleksi olan kişilere göre Comic Sans birçok fonttan daha okunaklı bir yapıya sahiptir. Tabi Comic Sans dışında alternatif disleksi fontları da piyasada bulunmaktadır.

7. Dünyada en yaygın kullanılan 10 fonttan biridir.

Comic Sans

Yapılan araştırmalara göre Comic Sans fontu tüm Windows bilgisayarların %99.13‘ünde, Mac bilgisayarların %90.91‘inde, Linux bilgisayarların ise %61‘inde bulunuyor. Bu da Comic Sans’ı dünyada yaygın olarak en çok kullanılan 10 fonttan biri haline getiriyor.

8. Satın almak isterseniz, fiyatı 30 dolar.

Comic Sans fontu

Eğer siz de bilgisayarında Comic Sans yüklü olmayan ender kişilerden biriyseniz ve bu güzel fonta sahip olmak isterseniz, 30 dolar karşılığında satın alabilirsiniz.

9. Bu da BONUS olsun ve Comic Sans’ı sevenlere gelsin…

YouTube video

Kaynak : WebMasto

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu