GPU Nedir?

Bilgisayar iç donanımlarından en önemlisi olan ekran kartlarında bulunan GPU nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar konumuzda açıklayacağız.

Bilgisayar iç donanım birimlerinden en önemlisi ekran kartıdır. Ekran kartı, bilgisayarda işlemci tarafından işlenmiş görüntü bilgisinin monitörde görüntülenmesini sağlayan elektronik bir devredir. Ekran kartı bilgisayarın hızına etki eden bir iç donanım birimidir.

Yüksek kalitede görüntü ve grafik içeren video, oyun gibi yazılımlar yüksek hızda işlemciye ve yüksek kapasitede belleğe sahip ekran kartlarına ihtiyaç duyarlar.

Ekran kartının yapısında VGA BIOS, Grafik İşlemcisi(GPU), Video RAM, Dijital-Analog Çevirici(RAMDAC) isimlerinde 4 tane bileşen bulunur .

VGA BIOS: Ekran kartının çalışmasını sağlayan komutlar içermektedir. Yani ekran kartının ne zaman ne iş yapacağını bu bileşen belirlemektedir.

Video RAM: Grafik işlemci  görüntüyü oluştururken hafıza olarak ekran kartı üzerindeki hafızayı kullanmaktadır. Bu da ana belleğin sadece CPU tarafından kullanılarak performansın artmasına sebep olmaktadır.

RAMDAC: Ekran kartının görüntü belleğindeki dijital (sayısal)  verileri  monitörde  görüntülenecek  analog  sinyallere  dönüştürerek ekran kartının monitör çıkışına gönderir. RAMDAC’in verileri dönüştürme ve aktarma  hızı,  ekran  tazelenme  hızını  belirler.  Bu  hız  Hz  cinsinden  ölçülür. Örneğin  monitörün  ekran tazeleme  hızı  70  Hz olarak ayarlanmışsa  görüntü saniyede 70 defa yenilenir.

GPU: Şimdi GPU nedir, ne işe yarar anlatmaya başlayalım.

GPU nedir, GPU nasıl çalışır

GPU nedir? 

GPU kelimesi İngilizce Graphics Processing Unit kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir.

Dilimize Grafik İşlemci Birimi şeklinde yerleşen donanım; kişisel veya diğer tür bilgisayarların, telefonların, oyun konsollarının ve grafik bazlı hizmet veren diğer sistemlerin en önemli parçalarından birisidir.

GPU, bu bağlamda, hızlı matematiksel hesaplamalar yapan ve görüntü oluşturmayı amaçlayan bir yongadır.

GPU ne işe yarar? 

Bir ekranda görülen bütün grafikler, GPU tarafından sağlanır ve kontrol edilir. Türkçe’de çizge olarak adlandırılan grafik, özel bir elektronik devre sayesinde bir görüntüleme cihazından kullanıcıya yansıtılır.

Bugün özellikle video oyunlarda şahit olunan ve olağanüstü olarak tanımlanan görüntüler, grafik işlemci biriminin performans yönetimine bağlı olarak son kullanıcıya ulaşır. Eğer kullandığınız cihazın grafik işlemci ünitesi bozuk ise cihazınızın ekranından hiçbir görüntü alamazsınız.

GPU görevleri şu şekilde:

— 2 boyutlu ve 3 boyutlu grafikleri yönetmek

— Düz panel ekranlara grafik çıkışı sağlamak

— Doku eşlemesi yapmak

— AutoCAD ve benzeri yüksek yoğunluklu grafik yazılımlara destek vermek

— Çokgen oluşturmak

— Renk desteği sağlamak

— Görüntü donanımlarına yardımcı olmak

— Hareketli görüntüleri (MPEG) algılamak ve çözmek

GPU ile CPU Arasındaki Fark

CPU ve GPU arasındaki fark ise, GPU’ların grafiklerle ilgili işlemler için optimize edilmiştir. GPU içerisinde bulunan çekirdek sayısı, üreticisine göre değişiklik gösterir. Nvidia, daha az çekirdekle daha fazla güç sunmayı tercih ederken, AMD’nin çözümleri genellikle daha fazla çekirdek içeriyor. Örnek vermek gerekirse, uç nokta bir Nvidia kartında 68 çekirdek, AMD ekran kartında ise 1.500 çekirdek bulunuyor.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu