Uygun Fiyata Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi

Eğer yeni çıkan bilgisayar oyunlarını oynamak istiyorsanız ve oyun oynamak için ana tercihiniz bir masaüstü bilgisayarsa zamanla bilgisayarınızın teknolojinin gerisinde kalması ve bu tür oyunları akıcı bir şekilde çalıştıramaması canınızı sıkabiliyor. Neyse ki oyun konsollarının ve dizüstü bilgisayarların aksine masaüstü bilgisayarlarda kullanabileceğimiz parçaları neye göre seçeceğimizi biz belirleyebiliyoruz ve kendi toplama bilgisayarımızı inşa ederek ihtiyaç duyduğumuz performansı elde edebiliyoruz. Parçalarını kendimizin belirlediği bu tür toplama bir oyun bilgisayarı bir oyun konsolundan veya dizüstü bilgisayardan daha uzun ömürlü ve daha yüksek performanslı olabiliyor.

Bilgisayar donanımları hakkında detaylı bilgiye sahip olmamanız gayet doğal bir durum. Bu nedenle oyun bilgisayarı toplamak isteseniz bile alacağınız parçaları seçmekte güçlük yaşayabilirsiniz.

(Bakınız: İç Donanım Birimleri Nelerdir ?) (Bakınız: Dış  Donanım Birimleri Nelerdir ?)

Hayalinizdeki oyun bilgisayarını toplayabilmek için gerekli bilgiye sahip olduktan sonra karşınıza bütçe kriteri çıkıyor. Bilgisayar donanımları farklı performans ihtiyaçlarına hitap edebilmekteler. Oyun için kullanacağınız donanımlar yüksek performanslı olduğu için genel olarak ortalamanın üzerinde fiyata sahipler. İşte bu durumda cebinizdeki parayla en yüksek performanslı parçaları alabilmek için iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor.(Yüksek Performans İçin Bilgisayar Donanımı Temizliği Nasıl Yapılır?)

Toplama bilgisayar bütçenizi iyi bir şekilde değerlendirebilmek için ikinci el bilgisayar donanımlarını seçmeyi tercih edebilirsiniz. Bu alternatif yol sayesinde oyun bilgisayarı parçalarınızı çok daha makul bir fiyatla temin edebilirsiniz. İşte bu yazımızda ikinci el bilgisayar donanımlarını temin etmek için hangi yolları tercih edebileceğinizden bahsedeceğiz ve dikkat etmeniz gereken önemli hususları listeleyeceğiz.

İkinci El için Nereden Alışveriş Yapmalı?

Günümüzde teknoloji mağazalarından satın aldığınız sıfır elektronik cihazlarda bile problemlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu nedenle ikinci el elektronik cihazların alışverişini yaparken ince eleyip sık dokumanız gerekiyor. (Bakınız: İnternette Güvenli Alışveriş nasıl yapılır?)

İkinci el bilgisayar donanımlarının ticareti için birçok farklı platform bulunmakta. Kimi platformlar sosyal medya kanalları üzerinde işliyor. Instagram hesapları, Facebook grupları gibi yerlerde ikinci el bilgisayar parçalarına rastlamanız mümkün.

İkinci el ticareti için başvurabileceğiniz bir diğer yol da bilinen açık artırma ve online ikinci el satış siteleri. Gittigidiyor ve Sahibinden gibi siteler yıllardır ülkemizde bu işi yürütmekteler.

Peki bu platformlardan hangisini tercih etmeliyiz?

Dolandırılma ve alışveriş güvenliği açısından her iki platforma göz attığımızda sosyal medya kanallarında bu tür sorunlarla karşılaşmanız daha yüksek bir ihtimal. Çünkü bu platformlarda ödemeler ve satış işlemleri resmi altyapıya sahip değiller. Elbet ki bu platformlar üzerinden sorunsuz ve güvenli alışverişler yapabilmeniz mümkün. Fakat alışverişten önce satış yapan kişinin gerçek kimliğini kullanıp kullanmadığını bilmeniz gerekmekte. Ayrıca yapılan işlemlerin her birini yazılı bir şekilde kayıt altına almanız, size sunulan bilgilerin doğru ve gerçek olduğunu teyit etmeniz de gerekiyor.

Uzun süredir faaliyet gösteren Gittigidiyor ve Sahibinden gibi online açık artırma ve 2. el satış sitelerinde ise sizin güvenliğinizi sağlayabilecek ve haklarınızı savunmanızı kolaylaştırabilecek birçok önlem yer almakta. Ayrıca müşteri hizmetleri problemlerinizin çözümünde size yardımcı olabiliyor ve size yol gösterebiliyor.(Bakınız : İnternet Alışverişlerinde Sık Karşılaşılan Sorunlar)

Online ödemeler için kriptolama sistemine sahip olan bu sitelerde taksit imkanlarına da ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bu sitelerdeki satıcılar kullanıcılar tarafından değerlendirilebiliyor, yaşanan sıkıntılar yorum şeklinde paylaşılabiliyor. Bu sayede satıcının güvenilir biri olup olmadığı hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. (Kredi Kartı ile yaptığımız Online Alışverişlerimizi nasıl korumalıyız?)

İkinci El Bilgisayar Parçaları Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İkinci el bilgisayar parçaları alırken hem satıcıya, hem alacağınız ürüne, hem de ödeme şartlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Satıcı Hakkında Ön Araştırma Yapın

Online ikinci el ticareti yapan platformlarda ilk önce satıcıyı araştırın. Satıcılar hakkında yapılan yorumlar, ikinci el ticaret sitelerinde verilen puanlar sayesinde olası dolandırıcıklardan haberdar olabilirsiniz. Satıcının yaptığı alışveriş işlemlerinin sayısı, bu alışveriş işlemlerinin hangi oranda başarılı olduğu gibi istatistiklere siteler üzerinde ulaşabilmeniz mümkün olmakta. Ayrıca Sahibinden ve Gittigidiyor üzerinde farklı türde satıcılara denk gelebilirsiniz. Kimi satıcılar kişisel satış yaparken kimileri bir mağaza şeklinde.

Alacağınız ikinci el parçaları satan bir şahıs ise ilk önce onun gerçek bir kişi olup olmadığını doğrulayın. Bu iş için satıcıyla iletişime geçerek TC Kimlik numarasını talep etmeniz yerinde bir adım olacaktır. Satıcının TC Kimlik numarasını, adını, soyadını, doğum tarihini öğrendikten sonra bu resmi site üzerinden kişiyi sorgulayabilirsiniz:
https://tckimlik.nvi.gov.tr/TCKimlikNo/Dogrulama.aspx

Eğer almayı düşündüğünüz parça bir mağaza tarafından satılıyorsa bu sefer de şirketi sorgulamanız gerekecektir.  Şirketin gerçek bir şirket olup olmadığını öğrenmek için şirketin bağlı olduğu ticaret odasının sitesini kullanabilirsiniz. Bu iş için satıcıdan işletme sicil numarasını ve işletme ünvanını isteyin. Bu bilgileri kullanarak ticaret odası sitelerinde firmaları sorgulayabiliyorsunuz. Size verilen sicil numarasıyla işletme ünvanının eşleşip eşleşmediğini sorgulayarak şirketin gerçek bir şirket olup olmadığını görebilirsiniz.

İstanbul Ticaret Odası sicil numarası sorgulama:
https://www.ito.org.tr/wps/portal/bilgi-bankasi/detay/?page=fb/sk/scg&prmPageId=BM1.1.1&initView=true

İstanbul Ticaret Odası işletme ünvanı sorgulama:
https://www.ito.org.tr/wps/portal/bilgi-bankasi/detay/?page=fb/sk/tug&prmPageId=BM1.1.4&initView=true

İzmir Ticaret Odası (sadece işletme ünvanı ile sorgulama yapılabilmekte):
https://ehizmet.izto.org.tr/cgi-bin/uyeler/uye_bilgi_sorgulama.htm

Satıcı bilgilerinin haricinde satıcının banka hesabının da kendi hesabı olup olmadığını denetleyin. Bu iş için satıcının IBAN numarasını aldıkan sonra bankalara ulaşabilir ve kimlik doğrulayabilirsiniz. Satıcının hesabına para yatırdığınızdan emin olun; yoksa yasal bir şekilde hak talep etmeniz zorlaşacaktır.

İkinci El Bilgisayar alırken Ödeme Şartlarına Dikkat Edin

Eğer bir bilgisayar parçasını almaya karar verdiyseniz ve satıcının güvenilir olduğundan emin olduysanız sıra ödeme şartlarını gözden geçirmeye geliyor. Az önce anlattığımız gibi banka ödemesi, havale veya EFT yöntemini kullanacaksanız IBAN sorgulaması yaparak hesabın satıcıya ait olup olmadığını keşfedin. Fakat sizin açınızdan en avantajlı ödeme yöntemi kapıda ödeme seçeneği olacaktır. Çeşitli kargo firmaları kapıda ödeme seçeneği sunmakta. Bu sayede ürünü teslim alırken hasarlı olup olmadığını veya doğru ürünü teslim alıp almadığınızı kontrol edebilir, eğer bir sorunla karşılaşırsanız ürünü teslim almamayı tercih edebilirsiniz.

Gittigidiyor ve Sahibinden.com gibi sitelerde bir onay prosedürü de bulunmakta.  Bu prosedür sayesinde bu siteler üzerinde herhangi bir ürünü satın aldığınızda paranız öncelikle o siteye aktarılıyor. Ürünü teslim aldığnızda ise satıcıya ödeme yapılması için onay verebiliyorsunuz. Onay süreci belli bir süre ile kısıtlı. Bu süre sonunda herhangi bir onay işlemi yapmadıysanız ödeme yapılması otomatik olarak onaylanıyor. Fakat teslim aldığınız üründe problem yaşadığınızda ödeme onayı vermeyebiliyor, paranızın satıcıya teslim edilmemesini sağlayabiliyorsunuz. Bu durumda da sitenin müşteri hizmetleriyle iletişime geçebiliyorsunuz ve probleminizin çözülmesi için yardım talep edebiliyorsunuz. Alacağınız parçalarda onay prosedürünün yer aldığından emin olun, bu işlemler için siteler ürün satıcılarından belli bir oranda komisyon kesiyor ve bu da ürün fiyatını yukarı çekiyor; fakat sahip olacağınız güvence bu fiyat farkına değecektir.

Havale ve EFT gibi banka ödeme işlemlerinde işlem açıklamalarına ekleyeceğiniz küçük notlarla kendinize büyük bir hukuki kolaylık sağlayabilirsiniz. Bu açıklamalara alacağınız ürünün seri numarasını not düşebilirsiniz ve “-xyz- seri numaralı -abc- marka model ürünün ödemesi” şeklinde bir not ile işlemi resmi altyapıya kavuşturabilirsiniz.

İkinci El Bilgisayar alırken Alacağınız Ürüne Dikkat Edin

Uygun Fiyata Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi-3

İkinci el bir ürün alırken faturalı ürünleri tercih etmeniz doğru olacaktır. Faturalar garanti kapsamındaki ikinci el ürünlerin garanti hizmetlerinden faydalanmanızı mümkün kılıyor. Fakat faturanın aldığınız ürüne ait olup olmadığından da emin olmanız gerekiyor. Bu iş için alacağınız parçanın seri numarasını öğrenin ve bu seri numarasının fatura üzerine not edilip edilmediğini ve parçanızın seri numarasıyla faturadaki seri numarasının eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Alacağınız ikinci el parçanın seri numarasını öğrenmeniz az önce anlattığımız gibi ödeme işlemleri için de gerekli.

Bilgisayar donanımlarının bazılarındaki hasarlar görsel olarak tespit edilemiyor ve belli bir süre kullanımın ardından ortaya çıkabiliyor. Örnek olarak; sabit diskler dışardan sağlam gözükse de içlerindeki manyetik parçalar arızalı olduğu için veri yazma ve okuma sırasında bilgisayarınızda mavi ekran alabiliyorsunuz ve bilgisayarınız kilitlenebiliyor. RAM ve SSD gibi parçalar da benzer yapıya sahip. Bu nedenle bu parçaları kesin olarak faturalı ve garanti kapsamında olacak şekilde almaya özen gösterin. Mümkün olduğunca bu parçaların düşük maliyetli olanlarını teknoloji marketlerden sıfır şekilde alın.

Her bilgişsayar parçasının ikinci elini kolay bir şekilde bulmanız da mümkün olmayabilir. İşlemci, anakart ve ekran kartı gibi parçalar sıkça el değiştirebilirken kasalar ve güç kaynakları daha az el değiştiriyor.

Aradaki Fark Ne Kadar?

Dilerseniz bahsettiğimiz platformları kullanarak bir sistem toplayalım ve teknoloji mağazalarından toplayacağımız bir sistemle fiyatı karşılaştıralım. Bu parçaları seçerken yukarıda bahsettiğimiz kriterlere dikkat ettik. Listeleyeceğimiz fiyatların sadece fiyatı aldığımız döneme ve bu dönemdeki döviz kuruna ve piyasa şartlarına özel olacağını belirtmekte fayda var.

İkinci El Sistem:

İşlemci – i7 4790K – 875 TL

Anakart – MSI Z97 Gaming 3 Intel Z97 1150 soket anakart – 360 TL

RAM (İkinci el değil) – 8 GB DDR3 1600 MHZ RAM – 150 TL

Ekran Kartı – Gigabyte Nvidia GTX 970 Windforce G1 – 1100 TL

Sabit Disk (İkinci el değil) – 1 TB 7200 RPM sabit disk – 200 TL

Kasa ve Güç Kaynağı (İkinci el değil) – Corsair Carbide 400R 80 Plus 750 Watt MidT kasa – 660 TL

Toplam – 3345 TL

Sıfır Sistem:

İşlemci – i7 4790K – 1121 TL

Anakart – 487 TL

RAM – 8 GB DDR3 1600 MHZ RAM – 150 TL

Ekran Kartı – Gigabyte Nvidia GTX 970 Windforce G1 – 1272 TL

Sabit Disk – 1 TB 7200 RPM sabit disk – 200 TL

Kasa ve Güç Kaynağı – Corsair Carbide 400R 80 Plus 750 Watt MidT kasa – 660 TL

Toplam – 3890 TL

Arada yaklaşık 550 TL’lik bir fiyat farkı oluşmakta. Bu sisteme SSD ve monitör gibi ek parçalar da eklendiğinde farkın daha fazla artması da mümkün. Ayrıca toplamak istediğiniz parçalar için daha uzun süreli bir araştırma yapmanız ve bu süre içerisinde karşınıza çıkan özel fırsatları yakalamanız iklinci el parçalardan oluşan daha da makul fiyatlı bir sistem toplamanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu