Telefonda Bulunan Sensörler ve İşlevleri Nelerdir ?

Günboyu elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızda bir çok sensör var peki telefonda bulunan sensörler nelerdir, telefondaki sensörlerin işlevleri nelerdir hiç merak ettiniz mi?

İnsanların yerine çevremizdeki fiziksel ortam (sıcaklık, basınç, uzaklık vb.) değişikliklerini algılayan cihazlara “sensör” denir. Bir diğer adı da algılayıcılar yani duyargalardır.

Mobil teknolojideki en önemli unsurlardan biriside sensörlerdir. Mobil ürününüzün daha kullanışlı olması ve yazılım desteği açısından ilgili sensörleri barındırması gerekmektedir. Bu yazımızda telefonda bulunan sensörler nelerdir ve telefon sensörlerinin görevleri nelerdir detaylı olarak anlatacağız.

Telefonda Bulunan Sensörler ve İşlevleri Nelerdir ?

# İvme ölçer (Accelerometer)

İvme ölçer, Bir kütlenin sahip olduğu ivmeyi ölçmek için kullanılan bir cihazdır. İvme ölçer, eksen tabanlı hareket algılama özelliğini kullanır. Bunu yaparken, içerisinde bulunan konumlandırılmış kütlenin, değişken konumundan faydalanarak; sonuç elde edilir. Yani; bu kütlelerin dik konumunu referans olarak kabul ederek, oluşan değişiklikleri bu referans noktalarıyla kıyaslayarak bulabilir.

# Jiroskop (Gyroscope)

Jiroskop, telefonunuzun yönünü anlama konusunda ivme ölçere yardımcı olur. Ayrıca 360 derece çekilen fotoğrafların da etkileyici görünmesini sağlar. Telefonunuzda bir yarış oyunu oynuyorken, ekranı yönlendirdiğinizde ivme ölçer yerine jiroskop algılar. Sonuçta ivme ölçerin çalışması için gerekli bir neden yok ve sadece küçük hareketler yapıyorsunuz.

# Manyetikölçer (Manyotemetre)

Manyetometre olarak da adlandırılan gauss metre, manyetik alan gücü ve yönünü ölçme de kullanılan cihazdır. Manyetometre manyetik alanları ölçüyor ve voltaj çıktısını telefona ileterek Kuzey’in hangi tarafta olduğunu gösteriyor.

Apple Haritalar’da veya Google Haritalar’da pusula moduna girip çıkarsanız, haritanın hangi yönde olması gerektiğini belirlemek için manyetikölçer çalışmaya başlar. Ayriyeten diğer pusula uygulamaları da manyetikölçerden yararlanır.

# GPS

GPS (Global Positioning System) sayesinde yerimizi kolay bir şekilde öğrenebiliriz. Telefonlardaki GPS üniteleri, dünyanın neresinde olduğumuz konusunda bizleri bilgilendirmek adına sinyallerini uydudan alır. GPS sinyaliyle bir nokta bulunurken, internet verileriniz kullanılmaz. Ayrıca telefon sinyalinizi kaybetseniz dahi, yerinizi hala görebilirsiniz.

GPS birden fazla uyduyla bağlantı kurduğu için bulunduğunuz yeri bulma konusunda sıkıntı yaşamaz. GPS, verilerinizi tüketmez ancak bataryanızı oldukça tüketir.

Akıllı telefonlarımızda GPS üniteleri bazı durumlarda hücresel veriden de yardım alarak daha doğru bir konum bulmak üzerine çalışır.

# Barometre

Akıllı telefonlar çok fazla sensör vardır ancak bu sensör en önemlilerinden biridir. IPhone da dahil olmak üzere pek çok telefonun hava basıncını ölçen bir barometresi vardır ve bu barometre, hava değişimlerini tespit etmekten bulunduğunuz yüksekliği hesaplamaya kadar her şey için yararlıdır.

# Yakınlık Sensörü

Yakınlık sensörü, genellikle cihazın ön-üst kısmında bulunur. Telefon görüşmesi sırasında telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ekranın kararmasının nedeni de budur.

# Ortam Işığı Algılayıcısı

Ortam ışığı algılayıcısı da odadaki ışığı algılayarak telefon ekranının parlaklığını optimum düzeyde tutar ve gözlerimizin rahat etmesini sağlar. Ayrıca herhangi bir uğraş da gerektirmez.

Cebinizdeki Android telefonda hangi sensörlerin olduğunu merak ettiyseniz aşağıdaki uygulamayı kurarak bu merakınızı giderebilirsiniz.

Sensors Multitool (Android) İndir

Sensors Multitool uygulaması bu alandaki en iyi seçeneklerden birisidir. Uygulamayı Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda sol menüde yer alan başlıklardan telefonunuzda yer alması gereken tüm sensörlere ulaşabilirsiniz. Herhangi bir sensör hakkındaki anlık bilgiyi açtığınız seçenekte yer alan “Info” başlığından kontrol edebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu